Testy kávovarů s mlýnkem, aneb některé espresso neumí

Testy kávovarů s mlýnkem, aneb některé espresso neumí

     Specifikovat zcela objektivně kategorii domácích espresso kávovarů ve středních cenových relacích je poměrně velmi náročné. Především proto, že se jednotlivé modely velmi prolínají. Rozhodli jsme se tedy kategorii stanovit podle znaků, které jsou zcela zřetelné a jen těžko zpochybnitelné. Základem dobrého espressa je vlastní mlýnek. Znalci kávy nám zajisté potvrdí, že právě čerstvě namletá káva je jedním z klíčových prvků určujících konečný výsledek. Druhým důležitým prvkem je samozřejmě cena. Cenovou relaci 14 až 20 000 korun jsme vybrali proto, že právě v této cenové oblasti jsou espressa nejprodávanější. Mezi testované produkty jsme zařadili i jednu „pákovku“ /Catler/, která zcela splňuje zadání jak cenové, tak i vlasního mlýnku. Naopak v testu chybí levnější kávovary z čínské produkce. I ty od „renomovaných“ značek, které často v minulosti tyto méně kvalitní produkty prodávaly pod svým jménem.
Jak jsme testovali
     Udělat dobré espresso je velké umění. Ne nadarmo jsou desítky zemí, kde opravdu dobré nedostanete ani v kavárně. Podle odhadů odborníků v České republice až 95% lidí jej neumí správně připravit. Problém je často v prodavačích. Ti často vědí o tom, jak dělat dobré espresso tak málo, že jsou jejich rady často zcela zavádějící. Především proto jsme testovali spolu s profesionály z Domu kávy na pražské Letné. Během testu jsme dospěli k výsledkům, které v některých případech překvapily i nás samotné. Narazili jsme i na modely kávovarů, které ač se honosí názvem espresso v podstatě neumí „presso“ takové jaké má být udělat. Vyrábějí pouze dobrou kávu. A není to pouze jenom nějaký subjektivní pocit. Espresso má totiž své pevné zákony a je zcela přesně specifikované.

Jaké má být espresso
     Definice espressa: káva, která je zhotovena přibližně ze sedmi gramů správně mleté kávy, je připravovaná v kávovaru při dodržení daného tlaku, je louhovaná po dobu dvaceti až třiceti sekund a výsledný objem tvoří dvacet až třicet pět mililitrů.
DeLonghi ECAM 23.420
Proč dva vítězové
iTest - Vitez testu     Testy ukázaly, že zatímco pákový Catler s mlýnkem má z principu některé systémové výhody (například, že celý průběh i výsledek můžete více ovlivňovat), tak nejlepší testovaný automat Delonghi Intensa má jiné výrazné přednosti. Ty jsou zas logicky neřešitelné u pákového stroje. Zatímco Catller je výhodný především pro toho, kdo experimentuje a má rád vše pod kontrolou, Intensa je příkladem výborného uživatelského komfortu. Má vše co má mít výborný automat. Dělá také výborné „presso „ má výborný mlýnek, „skvěle komunikuje“ Došli jsme k závěru, že oba modely, byť konstrukčně zcela odlišné, ve většině vlastností převyšují ty zbylé a jsou jasnými vítězi testu.

DeLonghi ECAM 23.420 Intensa
     I když předcházela tento model velmi dobrá pověst zdálo se nám že automat v domácím prostředí nemůže stoprocentně konkurovat klasickému pákovému přístroji. Intensa však vše zvládla nad očekávání. Nejen že espresso z ní je velmi dobré, srovnatelné s běžně preferovanými pákovkami ale vyniká i mnoha výbornými vlastnostmi s důrazným zaměřením na detail. Dvouřádkový displej je dokonale komunikativní a perfektně vede při práci. Výbornou vychytávkou je boční umístění nádrže na vodu. Žádné štrachání a komplikované usazování v zadní části stroje. Nádrž stačí pouze nepatrně povysunout a vodu bez problémů nalít z čela. Široký rozsah hrubosti mletí umožňuje připravit nejen „presso“, ale i další varianty přesně dle vašich představ.
Výhody: velmi dobrá kvalita espressa, značná univerzalita, přehledná a jednoduchá obsluha
Nevýhody: klasické italské espresso pouze v uživatelském menu
Kávova Catler
Catler ES 8012
     Klasické pákové espresso doplněné některými poloautomatickými prvky a vlastním mlýnkem. Dle našich zkušeností má tak jako i jiné produkty této značky velmi dobré vlastnosti. Na rozdíl od automatů je velmi variabilní. Můžete si s ním podstatně více hrát. Kromě filtrů na jeden či dva šálky s dvojitým dnem obsahuje i filtry s jednoduchým dnem vhodné právě k nejrůznějším experimentům. Tak jak to bývá u dobrých pákových „espress“ i zde je ukazatel tlaku, podle kterého můžete přípravu kávy perfektně kontrolovat. Vodu můžete dávkovat automaticky dle předchozího nastavení, ale také zcela manuálně. Kvalitu výsledné kávy ovlivňuje i systém krátkého předpaření Triple-Prime, který napomáhá dokonalé extrakci. Špatné vlastnosti jsme neobjevili, až na ty, které vycházejí ze samého principu konstrukce. Zde, na rozdíl od automatů s kávou přímo pracujete, tedy tu a tam můžete trochu utrousit, i když vlastní práce je zcela jednoduchá. Připravenou páku s vybraným filtrem zasunete pod mlýnek, potřebné množství kávy se namele automaticky, obsah upěchujete a vložíte do bajonetu pod spařovací jednotku. Po zhotovení kávy páku s logrem vyklepnete. Tedy automat to sice není, ale závratná práce také ne. Pro toho kdo si s kávou rád hraje jasně nejlepší. Spolu s Intensou od Delonghi absolutní vítěz testu.
Výhody: výborné espresso, možnost absolutní individuální kontroly, perfektní design
Nevýhody: nepřesnost v nasypávání kafe z mlýnku

Vyšlo i v deníku Právo 3.6.2010
comments powered by Disqus