TEST Domácí pekárny: chléb i z levné pekárny

TEST Domácí pekárny: chléb i z levné pekárny

     Fenomén domácího pečení již několik let hýbe českými domácnostmi. Čerstvě upečený voňavý chléb, který ráno naleznete připravený, aniž byste museli vytáhnout paty z domu, nebo sladký chléb s rozinkami místo nedělní bábovky; oboje zní velmi lákavě. Domácí pekárny, jež toto pečivo zvládnou chutně připravit, nemusí být drahé. Některé se ovšem ani při běžném provozu nemusí dočkat konce záruční doby. Dvě z devatenácti testovaných pekáren nevydržely zkoušky životnosti.
     Nejen pohodlí čerstvého teplého chleba, ale i široké možnosti přípravy různých druhů pečiva i jiných pokrmů patří mezi důvody, proč se mnoho lidí rozhoduje pro koupi domácí pekárny. Internetová fóra jsou plná diskusí hospodyněk o přednostech jednotlivých trub a o receptech, které lze vyzkoušet. Existují i specializované stránky zabývající se výhradně domácím pečením a širokou nabídku těchto výrobků naleznete v každém e-shopu s domácími spotřebiči.
 DOBRÁ RADA
     Levná pekárna může být kvalitní, ale nemusí. Jak vyplývá z našich výsledků, podle značky se při výběru levné pekárny příliš řídit nelze. I přesto lze však nalézt pár záchytných bodů. Stejně jako v testu, který jsme publikovali v roce 2005, byl i tentokrát jednou z nejlepších pekáren přístroj značky Panasonic a stejně jako v předchozím testu propadl přístroj značky Severin.

     Celkově nejlepší pekárnou je v letošním testu přístroj Kenwood BM 250 (dobře, 2190 Kč) následovaný velmi podobným modelem Kenwood BM 350 (dobře, 3050 Kč). Kromě dobrého chleba, který dokážou připravit, mají tyto pekárny i velmi nízkou spotřebu elektrické energie, což je výhodné zejména pro častější provoz. Jejich cena je také v poměru ke kvalitě příznivá.

     Přístroj Moulinex Home Bread OW200030 (dobře, 1930 Kč) upeče dobrý chléb, má nízkou spotřebu a krátkou dobu přípravy. Stejnou známku získaly také pekárny Panasonic SD-255 a SD-254 (3990 Kč a 3240 Kč). Chleba upečený v těchto přístrojích měl nejlepší senzorickou kvalitu z celého testu. Tyto pekárny také nejlépe obstály ve zkouškách životnosti. Mají vyšší spotřebu elektrické energie. Jedná se však o kvalitní (a také poměrně drahá) zařízení pro náročné uživatele.

     Čtyři pekárny, jež si vysloužily hodnocení »uspokojivě« a »dostatečně«, nejen že nedokázaly připravit chleba, na němž byste si pochutnali, ale tři nejhorší z nich navíc trpěly většími či menšími závadami v průběhu zkoušky životnosti. Nejhorší přístroj, pekárna Severin BM 3983 (dostatečně, 1640 Kč) se doslova rozpadla, když se po pár set pečících cyklech rozlomil díl pohánějící hnětací háky.
Malá, chytrá, automatická
     Domácí pekárna není nic jiného než malá trouba, v níž je umístěn jeden nebo dva hnětací háky. K pečení stačí koupit chlebovou směs (případně si podle receptu připravit vlastní), nalít do nádoby tekutou složku, přidat sypké ingredience, zapnout program a pekárna se o zbytek postará sama. Těsto promíchá, nechá vykynout a upeče. Výsledkem je krychlička nebo kvádříček (podle formy) chleba, z něhož stačí vyjmout hnětací háky (k některým modelům je dodáván háček na jejich vyjmutí) a můžete krájet a podávat. Většina modelů je vybavena odloženým startem. Stačí vše večer připravit, naprogramovat a ráno, když vstanete, na vás čeká čerstvý chléb k snídani. Pekárny také umí udržovat hotové pečivo několik hodin teplé.

     Kromě běžného chleba lze v pekárnách připravovat i jiné druhy – bílý pšeničný, celozrnný, bezlepkový nebo sladký. Pekárna zpravidla dokáže namíchat těsto třeba na pizzu, připravit dortové těsto nebo zapéct těstoviny. Užitečnou funkcí je možnost přípravy malého množství marmelády. Přístroje umožňují kromě výběru velikosti (od 500 gramového bochníčku až po jedenapůkilové pecny) nastavení propečenosti kůrky (v našem testu byla nastavena na střední propečenost) a možnost přidání ingrediencí (například rozinky) v průběhu přípravy. Potěší i jejich paměť, která si zapamatuje, kde pečící program skončil, pokud dojde k výpadku elektřiny.

     Novinkou na trhu je pekárna Moulinex, která je dodávaná se zvláštními tvarovanými pekáčky, jež slouží k pečení baget. Pekárny Panasonic jsou vybaveny speciálními hnětacími háky určenými k přípravě žitného chleba. Panasonic SD 255 má automatický dávkovač ingrediencí.

     K tomu, abyste pekárnu mohli použít ke kýženým účelům, musí být vybavena příslušnou funkcí. Každý druh těsta potřebuje jinou dobu kynutí i jiný způsob pečení. Když pekárna umí dobře upéct světlý chléb, neznamená to, že zvládne totéž s chlebem celozrnným. Při výběru je třeba pečlivě zvážit všechny nároky, které budete mít, a podle nich vybírat konkrétní model.

Nejlepší chléb je nejdražší
     Pro test jsme zvolili dva nejpoužívanější programy pro pečení chleba, u nichž se také projevují rozdíly mezi výkony. Běžný světlý chléb a chléb z celozrnné směsi. Program pro přípravu světlého chleba je sice kratší, ale energeticky náročnější, naproti tomu celozrnný chléb se peče déle, ale s nižší spotřebou elektrické energie. Neplatí to ovšem pro všechny přístroje. Pekárna Moulinex Home Bread XXL Baguette spotřebuje při pečení celozrnného chleba přes 500 wattů, což je hodně i v porovnání s nejvyššími spotřebami dosahovanými při pečení chleba světlého.

     Hlavním kritériem pro posuzování kvality pekárny je samozřejmě jakost upečeného chleba. Ten v našem testu byl posuzován odborníky a srovnáván s chlebem zakoupeným u pekaře a v supermarketu. Odborníci se zaměřili na celkový vzhled bochníku, jeho barvu, kůrku, nakynutí, vůni, chuť a pocit v ústech. Jednotlivé přístroje, jak test ukázal, se poměrně výrazně liší nejen kvalitou upečeného chleba, ale i dobou přípravy. Aby byl chleba dobrý, nemůže se uspěchat, na druhou stranu, v domácích podmínkách, požadujeme především efektivní přípravu. Kvalitní domácí pekárna by měla být schopna připravit slušný chléb za relativně přijatelnou dobu. V neposlední řadě je důležitým kritériem spotřeba elektrické energie.

     Celkově nejlepších výsledků, co se senzorických vlastností chleba týče, dosáhly pekárny Panasonic SD 255 a SD 254. Kvalita jimi upečeného chleba je »velmi dobrá « a to jak světlého, tak celozrnného. Výborné pečení je vykompenzované delší dobou přípravy (obecně to není na škodu, správný chléb potřebuje čas, ale u domácí pekárny to vždy představuje určitý kompromis – viz výše) a vyšší spotřebou elektrické energie. A v neposlední řadě cenou.

     Celkově nejlepší pekárna Kenwood má sice chleba jen »dobrý«, ale zato stojí o pár stovek méně a patří k těm nejúspornějším. Vůbec nejúspornějším přístrojem je celkově »dobrá « pekárna Moulinex Home Bread; naproti tomu přístroj Moulinex Home Bread Inox má spotřebu velmi vysokou.

Do myčky ne!
     Je překvapivé, že v době, kdy se myčka nádobí stává standardem vybavení běžné domácnosti, je pouhý jeden přístroj, a to Tristar BM-4582, vybaven příslušenstvím, které je možné umývat v myčce. U ostatních je to buď vysloveně zakázáno, nebo se o tom návody nezmiňují, takže je mytí v myčce na vlastní nebezpečí (a hádky s prodejcem, pokud by příslušenství pekárny náhodou mycí proces nevydrželo). Samozřejmě, že do myčky patří pouze pečící nádoba a hnětací háky, nikoliv elektrické části pekárny.

     Kromě „mytelnosti“ byla hodnocena obsluha jako taková, tedy vše od zapnutí a programování pekárny, přes nasazování pečící formy a hnětacích háků až po vyjímání upečeného chleba. To může být u některých přístrojů poněkud problematické. Při čištění mají pak výhodu pekárny s plastovým šasi, to se udržuje výrazně lépe než nerezové opláštění.

 TEST 01/2009    Plastový kryt pekáren Fagor PAN-850 a Tristar BM-4582 se v průběhu testu vlivem vysokých teplot místy zbarvil do žluta. Povrch některých přístrojů se také v průběhu pečení velmi zahřívá. Nejvyšších teplot dosahují pekárny zpravidla na povrchu průzoru ve víku; u nejhůře izolovaných pekárnách v testu se zde teploty pohybovaly kolem 100 ˚C.

Pekárna na rok?

     Všechny modely jsme podrobili zátěžovým testům. Již dříve se ukázalo, že životnost jednotlivých součástí je kamenem úrazu pekáren. Nejhorší přístroje v testu „odešly“ po méně než 400 cyklech buď na ulomení hnětacího háku, nebo na závadu motoru. Za předpokladu, že byste pekli každý den, by taková pekárna vydržela jen něco málo přes rok. Taková životnost je přeci jen trochu krátká. Pokud pekárna vydržela až do horní hranice 700 pečících cyklů, byla poté vyhodnocena míra opotřebení jejích součástí. Často se zvýšeně obrušuje místo dotyku hnětacího háku a pečící formy; toto opotřebování je také součástí hodnocení životnosti, stejně jako životnost nepřilnavého vnitřního povrchu pečící nádoby.

Zdroj: TEST 01/2009; Kompletný článok i s výsledkami
comments powered by Disqus