Polévku Gazpacho z čerstvých rajčat vykouzlíte s robotem Kenwood

Polévku Gazpacho z čerstvých rajčat vykouzlíte s robotem Kenwood

Rádi si pochutnáváte na lahodných pokrmech a specialitách? Dáváte přednost lehké španělské kuchyni? Pak právě vám se trefíme do chuti receptem na exkluzivní polévku Gazpacho, který je součástí tohoto článku. Jak již první řádky napověděly, jedná se o španělskou specialitu – konkrétně tedy zeleninovou polévku, která se však podává a konzumuje za studena. Původně tento recept vznikl v dálné Andalusii, kam se rajčata – tato mnohými milovaná i nenáviděná pochoutka – dostala až po roce 1492. Základem polévky je čerstvá, křehká a chutná zelenina, zejména pak právě masitá rajčata. Příprava polévky není nikterak náročná, ovšem její chuť je zcela nezaměnitelná.

Recept na Gazpacho polévku z čerstvých rajčat
Gazpacho     Pro přípravu polévky budeme potřebovat zejména čerstvou zeleninu. Nejlepší je pochopitelně ta domácí, ovšem vedle nešlápnete, ani pokud se zásobíte zeleninou z farmářských trhů, které jsou u nás pravidelně pořádány.

Suroviny:
- 450 g zralých masitých rajčat
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 2 snítky čerstvé petrželky nebo bazalky
- 15 ml (1 polévková lžíce) rajského protlaku
- ¼ oloupané a nakrájené salátové okurky
- 300 ml rajčatové šťávy nebo rajčatového džusu
- 2 jemně nasekané jarní cibulky
- 1 malá zelená paprika zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 5 cm dlouhý, velmi jemně nakrájený kousek okurky
- 15 ml (1 polévková lžíce) citronové šťávy
- 30 ml (2 polévkové lžíce) panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě umletý černý pepř
- na servírování kostky ledu a krutony

Postup přípravy:
     V první řadě věnujeme dostatečnou pozornost přípravě rajčat, která na 15 minut ponoříme do mísy plné vroucí vody. Poté je vyjmeme, necháme vychladnout, oloupeme a nahrubo nakrájíme. Následně rajčata spolu s česnekem a petrželkou či bazalkou, rajským protlakem a okurkou rozmělníme v robotu Kenwood Cooking Chef KM086 nebo jiném food procesoru.  Vzniklou směs propasírujeme skrz nylonové síto. Poté vmícháme nakrájenou jarní cibulku, zelenou papriku a jemně nasekanou okurku ochucenou citronovou šťávou a olivovým olejem. Dle chuti přidáme sůl a pepř. Aby se jednotlivé chutě polévky propojily, doporučujeme ji nechat odležet v lednici minimálně po dobu dvou hodin. Poté však bude polévku nutno znovu dochutit, protože vychlazením se její aroma výrazně snižuje.

Tip na servírování:
     Jak bylo zmíněno v úvodu článku, jedná se o polévku, která se servíruje a konzumuje výlučně za studena. Proto je vhodná zejména pro horké letní dny, kdy člověka skvěle osvěží a zasytí. Polévku servírujeme do studených misek, jejichž prostřední část můžeme vyplnit ledem. Polévku pak můžeme po povrchu zakápnout olivovým olejem a na posypání použít krutony ze světlého chleba, případně nějaký ten lístek bazalky.

Pár slov o přístroji Kenwood Cooking Chef KM086
     Pro přípravu polévky Gazpacho jsme použili absolutního mistra v kuchyni – konkrétně tedy kuchyňského robota Kenwood Cooking Chef KM086, který kromě mixování zvládne spoustu dalších věcí. Jelikož se jedná o multifunkčního kuchyňského pomocníka, kombinuje v sobě výhody a přednosti klasických robotů, mixérů a food procesorů. Kromě mixování zvládne také míchání, šlehání, a dokonce i indukční vaření. Jedná se o vůbec první výrobek na našem trhu, který tuto funkci nabízí. S tímto pomocníkem bude příprava zdravých a chutných jídel zábavou!

Chcete vědět více o kuchyňských robotech Kenwood a o možnostech, které vaření s nimi skýtá? Stáhněte si náš e-book plný zajímavých článků!

comments powered by Disqus