Zvažujete koupi sedvičovače? Podívejte se před tím na náš test

Zvažujete koupi sedvičovače? Podívejte se před tím na náš test

Je to úžasná přeměna, při níž se obložené pečivo v průběhu minut změní na horkou křupavou dobrotu. V křehkém, napařeném pečivu vyniknou chutě a vůně náplně, a to i tehdy, když ze špajzky vezmete jen to, co zůstalo po víkendu. Horké sousto rozkmitá chuťové buňky a naplní hladový žaludek.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT
1. Pára

Křupavý povrch a nadýchaný střed. I když jste si toho možná nikdy nevšimli, největší práci dělá při zapékání sendvičů pára. Uvolňuje se z náplně, mobilizuje se ve střídce a právě díky ní nabývá starší chléb a pečivo opětovně svůj kulinářský půvab. Při výběru náplně byste proto měli hledat takové suroviny, které obsahují vodu. Drátěný nebo dřevěný rošt zabrání tomu, aby se čerstvé sendviče zapařily.

2. Tuky
I když se sendvičovač kdysi natíral máslem na vnější straně, u moderních nelepivých povrchů se nemusíte trápit takovou přípravou. Tuky ze salámů, sýrů a masa jsou nosičem chuti, která se intenzivně vstřebá do chudé střídky pečiva. Měli byste si však dávat pozor, abyste to s tuky nepřehnali. Jinak se může stát, že póry pečiva se na povrchu ucpou a pára nebude moct ze střídky unikat ven.

3. Plotny
Vroubkované plochy na tzv. pannini nebo geometrické čtverce, trojuhelníky či jiné tvary? Výběr závisí na tom, jaký druh pečiva vaší domácností prochází. Zatímco tzv. pannini grily na zapékačky snesou jakékoliv kulinářské dobrodružství, přísně tvarované plotny zase dokáží uzavřít neposednou náplň v pečivu, pokud ho chcete zabalit na piknik, svačinu nebo občerstvení mimo domov. Každý z modelů je jako horký lis. 

4. Na výměnu
Sendviče, vafle, pochoutky z litého těsta nebo dokonce cosi navíc? Někteří výrobci se snaží dosáhnout maximální všestrannosti. Dvě či tři soupravy ploten najdete obvykle v balení, u prémiových modelů si další můžete dokoupit samostatně. Je úžasné zjistit, že jediný mimořádně jednoduchů spotřebič toho zvládne vykouzlit v kuchyni víc, než si kdokoliv dokáže představit. Máte chuť na placky?

5. Na svém místě
Pokud máte jídelnu se snídaňovým koutem, kde má sendvičovač svoje stálé místo u zásuvky, potom byste měli na spotřebič hledat vypínač, aby mohl být stále připojený do elektrické sítě. Pokud jste však odkázáni na kuchyňský kout, potom bude s největší pravděpodobností parkovat v některé skříňce kuchyňské linky. Nejeden výrobce bere do úvahy vertikální skladování na poličce, určitě si tuto možnost vyzkoušejte už před koupí. 

6. Údržba
Odnímatelné plotny vám umožní dosáhnout vysoké úrovně hygieny, nepočítejte však s tím, že byste je mohli vložit do myčky na nádobí. Obvykle jsou vyrobené z hliníkové slitiny, která se vlivem čistících prostředků ničí. Pokud se chcete zbavit zašlých povlaků z připečených tuků a bílkovin, vložte plotny raději do hrnce a vyvařte je v prášku na praní. Budete překvapeni, že budou vypadat jako nové.

7. Zásuvka
Sendvičovače mají jen krátký (metrový) napájecí kabel, takže je třeba počítat s tím, že elektrickou zásuvku musíte mít na dosah ruky. Není na škodu, pokud přebytečnou délku kabelu ovinete na držák ve spodní části sendvičovače. Zabráníte tak nechtěnému opálení izolace, která by se mohla dotknout horké plotny.

Tefal sendvič

Plotny

Velikost a způsob tvarování rozhodnou o tom, jaký druh pečiva budete moci do sendvičovače vložit. Ne všechny modely mají přísné oddíly na čtvercový („toastový“) chléb.

Povrch
Teflon, keramika nebo jiný nepřilnavý povrch? Na pohled toho mnoho nezjistíte, pravdou však je, že všechny jako nové fungují úplně dokonale.

Regulace
Není zvykem, abyste u sendvičovačů měli možnost nastavit jejich pracovní teplotu. Všechno řídí dvojice termostatů - provozní a bezpečnostní.

Přizpůsobení
Něktoré z modelů mají odnímatelné plotny, které lze vyměnit za jiné, dodávané v soupravě se spotřebičem. Tehdy můžete od spotřebiče očekávat všestrannost.

Údržba
Díky vaničkovému tvaru ploten se nejeden sendvičovat obejde bez jakékoliv údržby. Stačí, když přebytečný tuk setřete papírovou utěrkou. 

VYMAŇTE SE ZE STEREOTYPU
Plátek řídkého bílého chleba, máslo, sýr, salám a oregano – ikdyž je tato sestava klasikou českých kuchyní, pokuste se někdy vymanit z tohoto stereotypu. Ať ohřejete v pečivu mazi dvojicí plotýnek cokoliv, vždy vás čekaj atraktivní kulinářské zážitky. Zkoušeli jste někdy hořčici a makrelu z konzervy nebo arašídové máslo s džemem? Výsledkem budete příjemně překvapeni.

Predností sendvičovače je, že v křehkém pečivu oživí i plátek pečeného masa z nedělního oběda nebo zapékané těstoviny se sýrem, které natlačíte do unavené, zvadnuté žemle. Když máte takové sousto před sebou horké, nikdy vás nenapadne zkoumat, z jakých surovin se ty úžasné chutě formují. A pokud dojde na tlačenku, které se v pečivu rozpustí na šťávu a kousky masa, nebudete věřit, jaký je původ vašeho sendviče. 

Marcela testuje
Křehké voňavé pečivo, kořeněný salám, roztopený sýr a aroma bylinek – když se jídelna naplní vůní horkých sendvičů, málokdo dokáže odolat. Testování sendvičovačů je potěšující výzva, při níž spojíte příjemné s užitečným. Bez námahy, umývání a uklízení. 

TESTOVANÉ MODELY

Tefal SW854

Tefal Snack Collection SW854
Ohřev: 700 W, pevná teplota
Plotny: vyměnitelné, 4 + 8 vzorů, 22 × 13 cm, teflon
Vypínač: ano
PLUSY: Díky vysokému zdvihu kloubů se vrstvy pečiva a náplně při zavírání nikdy neposouvají. S mušlovými plotnami uděláte sendviče s uzavřenými okraji, s „pannini“ plotničkou zase křehké zapékačky. Líbí se nám všestrannost, při níž si ke čtveřici ploten z balení můžete dokoupit osm dalších vzorů. To vám otevře cestu k sladkým a slaným dobrotám z litého těsta, kde jsou vafle jen začátkem kulinářskych dobrodružství. Počítat můžete s oplatkami, šiškami, palačinkami i plněnými taštičkami. I v malém kulinářském koutku vykouzlíte s tímto modelem kupu milých překvapení – doma, na chatě i na večírku.
Hodnocení: +++++ (pět)

Ariete 1982

Ariete Toast&Grill Compact 1982

Ohřev: 750 W, pevná teplota
Plotny: pevné „pannini“, 21 × 11,5 cm, keramika
Vypínač: ne
PLUSY: Hluboko tvarované „pannini“ plotny brání tomu, aby se naplněné pečivo při zapékání příliš stlačilo. I když úplně uzavřete pojistku na rukojeti, střídka zůstane nadýchaná a svoji kyprost si udrží i po vychladnutí. Líbí se nám útlé kompaktní vyhotovení i výborně zpracovaný povrch ploten. Ani při velkém náporu zapékání na rodinný piknik se rukojeť moc nezahřeje. Šasi je vyhotovené z plastu, takže gril je příjemně lehký na každodenní vytahování ze skříňky.
MÍNUSY: Velké čtverce sendvičového chleba dovnitř nedostanete, musíte je rozkrojit.
Hodnocení: ++++ (čtyři)

Další recenzované modely si můžete přečíst na stránce mojdom.sk

TIPY NA DOKONALÉ SENDVIČE
Je velký rozdíl v tom, zda připravujete sendvič na okamžité servírování nebo ho potřebujete zabalit na svačinu, případně na výlet do přírody.
1. Čím sušší naplň zvolíte, tím vábnější bude sendvič po delším odpočinku v tašce. Je fajn, pokud do náplně přimícháte vařené vajíčko, z něhož voda neunikne. 
2. Slaninka, klobása a suchý salám jsou nosiči intenzivních chutí. Lepší je s nimi šetřit, abyste nepřehlušili všechny ostatní příchutě.
3. Bílé pečivo je na sendviče mnohem vhodnější než celozrnné, při sladké úpravě z něho můžete odkrojit kůrky. 
comments powered by Disqus