Zeleninové špagety- Spaghetti con le verdure: Lehké letní jídlo

Zeleninové špagety- Spaghetti con le verdure: Lehké letní jídlo

Špagety jsou nejoblíbenější druh těstovin. Pokud mám být upřímná, mně naše špagety s kečupem a sýrem vůbec nechutnaly. Opravdové kouzlo těstovin sem objevila až za svého života v Itálii. Tam sem zjistila, co se z nich dá vykouzlit.
Špagety se perfektně vyjímají s čímkoliv
Italové konzumují špagety s čerstvou zeleninou, sýrem, masem, bylinkami, rybami a mořskými plody. Je to obdivuhodné, jak tento okouzlující národ dokáže skloubit jednotlivé chutě, což ve finále vytváří dokonalý koncert, rozehrávající jemné strnky chuťových pohárků.

Lahodný oběd nebo večeře
Já osobně dávám přednost špagetám s čerstvými bylinkami a zeleninou, které si vám dnes dovolím představit v následujícím receptu. Jeho příprava vám zabere zhruba hodinku, na jídle si však pochutnají čtyři hladouni. Jídlo je velmi lehké a jeho přípravu zvládne téměř každý. Základem jsou pochopitelně kvalitní a pokud možno čerstvé sezónní potraviny. Tak pojďme na to! 

Co budeme na zeleninové špagety potřebovat:
- 400 g špaget
- 350 g rajčat
- 30 g petrželové natě
- 6 černých olív
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 sardinky
- 2 stroužky česneku
- 1 papriku
- 1 baklažán
- bazalku
- pálivou papriku
- sůl
Zeleninove spagety

Postup přípravy:
1. Jako první připravíme lilek, který umyjeme, odtraníme z něho stopku a nakrájíme na kostky, ktré si odložíme na větší talíř. Lilek posolíme a talíř z jedné strany podložíme, aby mohla vypařená voda volně odtékat. Takto připravený lilek necháme asi hodinku odpočinout.

2. Na vidličku si napíchneme papriku, kterou opálíme nad plamenem ze všech stran. Jamile se šlupka papriky začne loupat, odstraníme ji společně s jedérky a bílímy vlákny. Papriku nakrájíme na malé pásky.

3. Rajčata zapaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na kolečka. 

4. Připravíme si bylinky (petržel, bazalku) a česnek. Bylinky spolu s česnekem posekáme na drobno.

5. Do většího hrnce s dostatečným množstvím osolené vroucí vody dáme vařit špagety pode návodu. Opět zmíním, že je třeba dodržet způsob přípravy těstovin „al dente“ . Též je důležité, aby špagety nebyly uvařené dříve než zeleninová směs.

6. Na pánvi  ohřejeme olej, přidáme sardinky, posekanou směs bylinek a česneku. Necháme chvíli dusit , přidáme lilek, rajčata, papriku a olivy.

7. Směs osolíme, přidáme pálivou papriku a na mírném ohni dusíme zhruba 30 minut.

8. Po půl hodině odstavíme, přidáme špagety, které se směsí důkladně promísíme a ihned podáváme. 

Můj tip na závěr
Špagety se zeleninovou směsí podávame v hulbokém talíři a ihned po přípravě konzumujeme. Můžeme je ozdobit nasekanou petrželovou natí, lístky bazalky či posekanou pažitkou. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete si špagety pokapat pikantním olivovým olejem. 

Vyzkoušejte přípravu těstovin podle svých představ a požadavků. Já sem si pomohla šikovným pomocníkem na přípravu těstovin PASTAMATIC, jejich příprava Vám nezabere mnoho času. Můžete si připravi například i bezlepkové těstoviny nebo těstoviny ze špaldové mouky.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus