Vakuování pro začátečníky: Víte, co všechno umí moderní vakuovačky?

Vakuování pro začátečníky: Víte, co všechno umí moderní vakuovačky?

Dnešním článkem pokračujeme v sérii o vakuování – procesu, který umožní uchovat potraviny déle čerstvé a chutné. Ačkoli si vakuovačky a vakuovací systémy řada z nás spojuje spíše s většími restauračními provozy, ve skutečnosti se tihle praktičtí pomocníci stále častěji objevují i v moderních domácnostech, kde šetří čas, ale především peníze. Co všechno vakuovačky umí? Čtěte dál a dozvíte se to!
Moderné vákuovačky

Krmte lidi, ne odpadkové koše
Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur. K tomu, abychom tohle obrovské číslo nějakým způsobem snížili, přitom stačí tak málo. Třeba začít nákupy plánovat, nekupovat víc potravin, než dokážeme zpracovat a hlavně potraviny vhodným způsobem zpracovávat a následně je uchovávat. Právě v téhle oblasti dosahují obrovského potenciálu nejrůznější vakuovací dózy, vakuovačky a celé vakuovací systémy značky Laica.

Co čekat od nové vakuovačky?
Vakuování představuje účinný způsob, jak udržet potraviny déle chutné a čerstvé. Podle některých zdrojů dokážou moderní vakuovačky prodloužit životnost potravin až desetinásobně!

To se tomuto šikovnému pomocníkovi daří proto, že kromě zatavení potravin do zdravotně nezávadné fólie, z ní odsaje i přebytečný vzduch, který za běžné situace (bez použití vakuovačky) představuje ideální prostředí pro množení nejrůznějších plísní, bakterií a dalších záškodníků, kteří způsobují kažení potravin.

Nepřehlédněte:
Vakuování pro začátečníky: co dělá vakuum s potravinami?
Vakuovačka je ale taky praktickým pomocníkem třeba při marinování masa nebo jiných potravin, které připravujeme na nedělní oběd či večerní grilovačku. Nejen, že balíček masa zatavený v praktické folii v lednici nevyteče, po odsátí vzduchu se v mase roztáhnou póry a marináda se díky tomu lépe rozleží.

Vakuovat můžete maso, těstoviny i tekutiny
Vákuovací systémy LAICA nebo STATUS navíc nemusíte využívat pouze k vakuování suchých (těstoviny, pečivo apod.) nebo naopak mokrých potravin (maso, vařená zelenina apod.). Díky několika nastavitelným programům (standard, medium, strong) můžete vakuovat prakticky cokoli, co potřebujete uchovat v ideálním prostředí pro pozdější použití.

Moderní vakuovačky značky Laica disponují jak automatickým, tak manuálním režimem, takže s nimi zvládnou pracovat jak profíci, tak ti, kteří s vakuováním teprve začínají a nemají tolik zkušeností. U řady modelů je taky možno nastavit podtlak odsávání, který zajistí, že zatavený balíček bude mít vždycky ideální vlastnosti. Některé modely jsou dokonce vybaveny speciální hadičkou, která umožní vakuování tekutin.

Vakuovačka jako společník při grilování i sous-vide
A jaký je potenciál vakuovaček v moderní domácnosti? Kromě výše uvedeného je využijete třeba taky při mražení potravin, protože ušetříte místo v mrazničce a kromě toho oceníte dokonalý přehled nad uloženými potravinami.

Nepřehlédněte:
Vakuování pro začátečníky: Plytváte potravinami? Zjistěte to!
Gastronadšenci pak mohou díky vakuovacím systémům LAICA nebo STATUS vyzkoušet metodu sous-vide která je určena k přípravě jídla pomalým vařením a při nízké teplotě, díky níž se pak uchová v jídle maximum důležitých živin.

Líbil se vám dnešní článek? Doporučujeme sledovat i další články ze série "Vakuování pro začátečníky", v nichž si příště představíme malého, ale šikovného vakuovacího pomocníka, kterého snadno připevníte třeba na ledničku, a ještě víc se ponoříme do fascinujícího světa vakuování.

comments powered by Disqus