Testujeme tyčové mixéry

Testujeme tyčové mixéry

Do jediné zásuvky vtěsnáte pomocníka s příslušenstvím, který vám pomůže se zpracováním surovin při vaření a pečení. Tyčový mixér není nouzový úskok na mixování v malém, ale plnohodnotný nástroj, který šlehá, seká, mísí a mixuje. Při výběru však musíte dopředu vědět, co od něho budete potřebovat.
Otáčky
Na rozdíl od elektrických robotů a ručních šlehačů, u tyčového mixéru nenajde plné uplatnění plynulá regulace otáček. Se dvěma rychlostmi zvládáte hravě všechny práce.
Rutina, kterou se vyplatí si osvojit
Ponorný mixér je jako vařečka, která se snaží ochutnat každé sousto v kuchyni. Hodí se při šlehání jemnej rybí pomazánky, pokračuje mísením litého těsta na vafle, probere se k čokoládové šlehakce a ovocnému pyré, potom se zdrží v hrnci s krémovou omáčkou a pokračuje tříštěním ořechů na plátky.

Přidejte k tomu sekání cibule, přípravu mléčného kokteilu, spestřete to šleháním bramborové kaše a drcením ovesných vloček na sušenky. Zdá se, jakoby nebyla práce, kterou ponorný mixér nedokáže v kuchyni zastat. To všechno se však děje jen pokud s ním najdete společnou řeč.

Výkon
Watty uvedené na štítku nemají žádnou výpovědní hodnotu. 180-wattový model v našem testu výkonem hravě konkuroval 700-wattovému.

Kabel
Dlouhý a pružný kabel je garantem pohodlí nejen při práci s tyčovým mixérem, ale i při jeho odkládání do zásuvky či kufříku. Každá snaha výrobce se počítá.

Materiály
Nerezová ocel na kontakt s horkými surovinami a plasty bez BPA na všechno ostatní příslušenství. Taková skladba je zárukou dlouhověkosti modelu, který jste si vyhlídli.

Geometrie
Až při práci pocítite, jak si tvar, velikost a počet čepelí rozumí s kupolí, pod kterou jsou osazené. Bez „živého“ zážitku nemáte šanci pohledem odhadnout, jak se chovají.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT
1 Zatížení
Pokud tyčový mixér vypoví předčasně službu, nejčastějším důvodem selhání je jeho přetížení. Měli byste proto při práci poslouchat zvuk, který motor vydává. Pokus otáčky prudce klesají a ruch přechází od sopránu k altu či tenoru, na vině je příliš velká hustota nebo houževnatost surovin. Pomožte si ředěním, nakrájením na menší kousky nebo nižším přítlakem ruky ke dnu nádoby. To vždy zabere.

Ariete 886

2 Ponor
Je velký rozdíl v tom, zda můžete při práci mixér ponořit 17 nebo 33 cm pod hladinu. Hlavně v případě, že se věnujete zpracování ovoce při zaváření nebo stojíte před velkou kopou připravených surovin. Ikdyž se výrobci tyčovým prodloužením snaží dosáhnout přiměřené kapacity, velmi se nám líbí modulární koncept prémiových modelů. Z výbavy si můžete zvolit jednu z vícerých délek tyčí.

3 Nože
Bez ohledu na to, či výrobce osadil do kupolky na tyči dvě, tři nebo čtyři čepelky, vždy je důležité, aby byly dokonale ostré. Jediný pohled vám prozradí, jak velmi si dal výrobce záležet na jejich zpracování. Rozdíl pocítíte hlavně při mixování pevnějších a houževnatějších surovin. Dobře tvarovaná kupolka má štědrý objem a široké štěrbiny na pohyb surovin, díky čemuž je mixování rychlé a nevyžaduje si mnoho pohybů ruky.
TRIKY NA KAŽDÝ DEN
Tyčový mixér je v domácnosti šikovným pomocníkem jen pokud vám není zatěžko vytáhnout ho ze zásuvky.

1 Při umývání vždy využívejte sílu mixéru. Naplňte nádobku teplou vodou, přidejte kapku saponátu a po spuštění se většina nečistot smyje bez toho, abyste museli přiložit ruku k dílu. Funguje to s noži, metličkou ale i se sekáčkem.

2 Pokud napájecí kabel po vybalení z krabice nahřejete na radiátoru a vyrovnáte, po svinutí do velkého kruhu vás už vždy bude poslouchat. 

3 Převodovku šlehačí metly nenamáčejte do vody. Vyplavíte z ní mazivo a plastová kolečka budou po čase rachotit. Kapka parafinového oleje je záchranou.

4 Šlehání
Ponorný mixér dokáže při šlehání soupeřit s ručními šlehači nejen rychlostí, ale i kvalitou provzdušnění surovin a trvanlivostí vzniklé pěny. Bez ohledu na to, či šleháte sladkou, plnotučnou smetanu nebo vaječné bílky, vzhled metličky vám cosi prozradí o rychlosti. Čím tenší dráty výrobce použil a čím větší metlu z nich vyrobil, tím rychlejší tempo a větší jemnost pěny můžete očekávat.

5 Nádoby
Jsou štíhlé, vysoké a mají rysky na odměřování množství surovin. I když nádobky šlehačů vypadají na pohled stejně, přeci jen najdeme rozdíly. Pokud výrobce přidá víčko, myslí na pohodlné skladování v ledničce. Velmi praktická jsou víčka s otevřeným středem, která zabraňují šplíchání problémových surovin. A pokud patříte mezi fanoušky krémů, hledejte širší, oválnou nádobu.

6 Sekání
Co mají společného oříšky, čokoláda, cibule, chili papričky a brambory? Všechny tyto suroviny jsou nejčastějšími adepty na zpracování sekáčky, které se staly běžnou výbavou ponorných mixérů. Se sekacím příslušenstvím se mixér mění na malý „food procesor“, při němž vás při zpracování malého objemu surovin nečeká žádné velké umývání. Průměr nože a objem pracovní nádoby vám prozradí hodně o výkonu. 

7 Ergonomie
Při prvním seznamování máte pocit, že hmotnost tyčového mixéru nejvíc o pohodlí při používání. Až časem přijdete na to, že mnohem více záleží na vypínači, kterým uvádíte stroj do pohybu. Zatímco u některých modelů máte prsty jen zlehka položené na tlačítkách, u jiných musíte překonávat velký odpor pružiny, což je při dlouhhodobější práci velmi nepříjemné. Vyzkoušejte si v prodejně, do čeho jdete. 

Ariete 886
Ariete Pimmy 886
Pohon: 500 W, 2 rychlosti
Výbava: mixér, šlehač, sekáček
Nádoby: 600 ml nádoba, 600 ml sekáček
Hmotnost: 740 g
PLUSY: Vysoká objemná kupole s trojitou čepelí vytvoří bez námahy jemný krém, ve kterém ani cedníkem nenajdete drobné, zapomenuté kousky. Má neutichající výkon, který vždy pracuje s malým pracovním soustem. Oslovilo nás důsledné sekání surovin, při kterém zůstává zpracovaná masa rovnoměrná.
MÍNUSY: Jde o model s nejmenším ponorem, s dnes už ustupujícím kuželovitým tvarem tyče.

Další testované produkty, které se zúčastnily testu:
- KitchenAid 5HB2571EOB
- Electrolux ESTM7500S
- PHILCO PHHB 660MJ
- LIDL SILVERCREST EDS-SSM 600D2
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus