Sváteční tart s bílou čokoládou

Sváteční tart s bílou čokoládou

Každou chvíli má někdo narozeniny či svátek nebo jinou oslavu. Já jsem si pro vás připravila recept na lahodný tart, kterým můžete zprestřit oslavencův sladký stůl, nebo si ho připravit jen tak, kdykoliv. Je vynikající.
Základem tohoto tartu je lehoučké a neskutečně chutné máslové těsto, na které potřebujeme:

250g hladké mouky
80g práškového cukru
100g studeného másla
2 žloutky
1 vejce
špetku soli
a špetku prášku do pečiva

Všechny suroviny spolu vymiícháme ve foodprocesoru na jemnou drobenku, kterou potom rukama vypracujeme do jednoliteho těsta. Těsto připravíme do jedné koule a dáme ho na 30 minut zchladit do ledničky, aby se nám s ním později lépe pracovalo.

Salter recept

Vychlazené těsto si vyválíme na pomoučené desce do kruhu s průměrem 30 cm, kterým budeme vykladat připravenou formu na tart. Já sem použila formu Salter, jejíž kouzlo jsem objevila až nedávno. I přes to, že nemá vysouvací dno, není treba ji vymastit nebo vysypat moukou. Její povrch je uplně nepřilnavý, nenalepí se na ni ani drobek a koláček se krásně rovnoměrně propeče. Je velká 27 cm, takže úplně ideální na příjemné rodinné odpoledne.

Salter recept

Když máme těsto ve formě, popropichujeme ho vidličkou, aby se při pečení nenafouklo a pečeme ho při 180 stupních cca 15 minut až do zlatova.

Salter recept

Vychlazené těsto plníme krémem, opravdu libovolně. Já jsem si zvolila mascarpone krém s bílou čokoládou. Potřebujeme na něj:

2 mascarpone
1 jemný tvaroh
100g bílé čokolády
Práškový cukr/med/agave

Salter recept

Bílou čokoládu si nejprve ve vodní koupeli roztopíme do lesklé a tekuté hmoty. Ostatní suroviny spolu vyšleháme v kuchyňském robotu a nakonec do nich přilejeme i roztopenou bílou čokoládu. Hotový krém jednoduše vyklopíme do připraveného korpusu a navrstvíme. Nemusíte se trápit uhlazováním, nebo vyrovnáváním, tento tart má svoje kouzlo právě pro jeho “otlapkanosť” :)

Salter recept

Hotový tart už čeká jen na vaši fantázii a svoje dozdobení. Já sem použila čerstvé jahody, borůvky, maliny a jedlé květy, aby byl na velikonočním stole krásně barebný. Nakonec už jen posypat lupínky mandlí a tento zázrak je hotový!

Salter recept

Nejlepší je nechat ho 1 den odpočinout v ledničce, aby se máslové těsto jemně nasáklo krémem a mohli jsme ho pohodlně krájet.

Mně už nezůstává nic jiného, jen vám popřát dobrou chuť!

Salter recept
comments powered by Disqus