Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik jídla vlastně vyhodíte? A je úplně jedno, jestli jste to zrovna přehnali s nákupem nebo přípravou nedělního oběda. V popelnicích ročně skončí třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě, které by mohlo nasytit až tři miliardy lidí! Jak omezit plýtvání? Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad.
Do koše každoročně vyhodíme 143 miliard eur
Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur! A to jsou čísla, která už stojí za zamyšlení. Pokud bychom se na problematiku plýtvání podívali blíže, pak zjistíme, že průměrný Čech ročně 785 kilo jídla spotřebuje a 200 vyhodí. A velmi podobné jsou informace také od našich slovenských sousedů. Ti jsou osmými největšími „plýtvači“ v rámci Evropské unie. Každý z nich ročně vyhodí 111 kilo jídla.

Status

Každý desátý Evropan si nemůže dovolit kvalitní jídlo
Paradoxem zůstává, že zhruba každý desátý Evropan si nemůže dovolit kvalitní jídlo a každá čtrnáctá domácnost nemá finance na každodenní konzumaci masa. V Česku tuhle statistiku nejvíce ovlivňují senioři a samoživitelé, kteří musí dost často využít s velmi omezeným rozpočtem. Problematiku plýtvání jídlem se snaží řešit legislativa. Ta ovšem upravuje pouze pravidla pro obchodní řetězce. Na domácnosti je krátká. Proto nezbývá, než zvyšovat povědomí o problematice a vzdělávání veřejnosti.

Proč a jaké potraviny nejčastěji vyhazujeme?
Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří ovoce a zelenina, pečivo a navařené jídlo. Podle průzkumů jídlem nejvíce plýtvají lidé žijící sami. Důvodem je jednoduše to, že nedokážou spotřebovat všechno nakoupené jídlo, nebo ho navaří víc a díky nesprávnému skladování se jídlo dříve nebo později zkazí. A právě (ne)správné skladování může množství vyhozeného jídla značně ovlivnit. Je ale potřeba vědět, jak na něj a zajímat se o vhodné alternativy, které dokážou udržet potraviny čerstvé, chutné a zdravotně nezávadné po dlouhou dobu. Jedním ze způsobů, jak snížit plýtvání potravinami je i vakuování.

Nepřehlédněte:
Uchovávání potravin ve vakuu nabízí řadu výhod
Status

Žádné triky, ale obyčejná fyzika
Vakuovací systémy Status pomáhají řešit problém s nadměrným plýtváním potravin. Přitom princip, na kterém tito inovativní pomocníci pracují, je nesmírně jednoduchý a intuitivní. Díky vakuovacím dózám a vakuovačkám totiž snížíte atmosférický kyslík uvnitř nádoby/speciálního sáčku a zároveň vytvoříte anaerobní prostředí, které omezuje růst aerobních bakterií nebo hub. Potraviny tak zůstanou čerstvé až čtyřikrát déle, než v případě běžného uložení do chladničky bez vytvoření vakua.

Snadné použití a řada dalších vychytávek
Vakuum ve Status boxech nebo dózách vytvoříte pomocí manuální nebo elektronické pumpy. A protože je nabídka vakuovacích dóz a boxů Status opravdu bohatá, nechybí v ní ani vaku džbán nebo třeba dóza na špagety. Když k tomu připočtete ještě různé velikosti boxů, jejich atraktivní barevné rozlišení a možnost nastavení data uložení do chladničky nebo mrazáku, jen stěží budete hledat spolehlivějšího parťáka, který udrží potraviny déle chutné a čerstvé.
comments powered by Disqus