Recept domácí tagliolini s robotem Kenwood aneb Naučte se pracovat s nástavcem na výrobu těstovin

Recept domácí tagliolini s robotem Kenwood aneb Naučte se pracovat s nástavcem na výrobu těstovin

Chcete své přátele příjemně překvapit, až k vám zase přijdou na návštěvu? Myslíte, že už bylo dost tak fádního občerstvení, jako jsou chlebíčky nebo jednohubky? A co takhle naservírovat jim fantastickou večeři s nádechem Itálie? S nástavci pro výrobu těstovin k robotům Kenwood to není žádný problém. Se svým netradičním řešením pohoštění sklidíte úspěch v každém případě.
Těstoviny, jaké jste ještě nejedli
     Milovníci těstovin je doma nemohou oželet, zkrátka se musí stát součástí jejich výbavy. Řeč je o nástavcích na výrobu těstovin k robotům Kenwood. Samozřejmě, v regálech marketů je tolik druhů těstovin od těch nejlevnějších až po ty nejdražší a kvalitní, z nichž se mnohdy jen těžko vybírá. Nemusíme snad ale připomínat, že ty nejpoctivější pochoutky si vždy vyrobíte jen vy sami doma. A není to nikterak složité.

     Pro výrobu takových těstovin, které nikde v obchodě neseženete, potřebuje předně nástavec Kenwood na jejich výrobu, který je kompatibilní s robotem Kenwood. V nabídce jsou hned 4 modely: nástavec AT 971 na výrobu tagliatelle, AT 972 na výrobu tagliolini, nástavec AT 973 na výrobu trenette a nástavec AT 974 na výrobu neobyčejně chutných špaget. Nástavce řady AT jsou kompatibilní s roboty Kenwood Chef a Major s předním nízkorychlostním výstupem.

     Zvolit si můžete také libovolné doplňky k řadě KMIX – ty poznáte podle označení AX, například AX970, AX971 apod. nebo set nástavců pro přípravu domácích těstovin MA830, jehož koupě je výhodnější než pořizování každého nástavce zvlášť.

Kenwood kMix

     Abyste věděli, jak správně vybrat vhodné příslušenství ke svému robotu Kenwood, stáhněte si přehlednou infografiku a nechte se inspirovat.

Proč tagliolini? Jsou neotřelé a na talíři zaujmou
     Od dětství nám maminky, babičky i kuchařky ve školních jídelnách servírovaly v nejrůznějších podobách špagety, kolínka nebo vrtule. Všechny chutnaly stejně a o jiných těstovinách se nám asi ani nezdálo. Naštěstí si dnes můžeme vyrobit své vlastní a být si jisti jejich poctivostí a původem. Tagliolini navíc zaujmou i svým netradičním vzhledem.

     A kde se tagliolini vzaly? Pojmy tagliolini a tagliatelle pochází z italského výrazu tagliare – řezat. Jejich původ bychom našli v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche. Tagliatelle si můžeme představit jako dlouhé ploché nudle široké 0,65-1 cm. Tradičně se podávají s nejrůznějšími omáčkami, například s boloňskou. Zmíněné tagliolini jsou jednou z variant tagliatelle – bývají stejně dlouhé, ale tenčí a mají kruhový profil.

     Tyto těstoviny se obvykle podávají čerstvé, proto mívají porézní hrubou strukturu a hodí se k nim husté omáčky z hovězího, telecího a vepřového masa, je vhodné servírovat je i s omáčkou z králíka. Zvolit můžeme i odlehčené nebo čistě vegetariánské varianty.

tagliolini

Tagliolini se smetanovou omáčkou, špenátem a kuřecím masem
     Jestliže jste se stali pyšnými majiteli nástavce na výrobu těstovin, můžete ihned vyzkoušet jeden populární recept – domácí tagliolini s omáčkou, špenátem a kuřecím masem.

Potřebné ingredience:
- kuřecí prsa
- 1 kelímek smetany
- 100 g tvrdého sýra
- 300 g špenátu
- 2 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- bazalku, olivový olej, sůl
- mouku z tvrdé pšenice
- hladkou mouku
- vejce
- bílé víno
- parmazán

Postup:
- Nejprve si připravíme s pomocí robotu Kenwood a potřebných nástavců tagliolini. Vždy je třeba připravit těsto na válečku na ploché těstoviny AT970, na němž vytvoříme pláty těsta. Potom nasadíme kráječ a vkládáme připravené pláty. Ještě lepší je před vkládáním do kráječe nařezat těstovinové pláty na úseky dlouhé 25-30 cm.
- Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibulku a kuřecí maso nakrájené na kostičky.
- Přidáme sůl, česnek, špenát a bazalku.
- Po chvilce restování vše zalijeme smetanou a trochou bílého vína, dále dusíme.
- Směs můžeme zahustit trochou mouky rozmíchané ve vlažné vodě.
- Zasypeme směs tvrdým sýrem.
- Jakmile je směs hotová, smícháme ji s těstovinami, dochutíme parmazánem a ozdobíme lístky bazalky.

Tip: Maso si můžete předem i naložit do koření, které máte rádi. Perfektně vám k jeho uchování po dobu naložení poslouží Status Barbecue Set.

Staňte se v kuchyni v mistry v tom, co děláte
     Oslnit můžete například také s nejrůznějšími drobnostmi, kterými těstoviny doplníte. Pokud milujete sýr, můžete využít například univerzální struhadlo Status 150022, na němž bez sebemenšího rizika poranění vlastních končetin nastrouháte třeba vynikající parmazán, i když ho zrovna vyndáte z mrazáku. Podívejte se na video, v němž se vám struhadlo Status představí!


     Další užitečnou vychytávkou, kterou dost možná při přípravě těstovin oceníte, je sekáček na bylinky a koření Status 180010. Každý z nás jistě ví, že čerstvě nasekané bylinky chutnají nejlépe a nejvýrazněji. Tak proč toho nevyužít a nepřipravit si jídlo opravdu dokonale chutné? Sekáček Status 180010 si hravě poradí s pažitkou, koprem, bazalkou, mátou, šalvějí a spoustou jiných.

Tip: Pokud budete váhat, jaké příslušenství by se vám nejvíce hodilo a o které byste se rozhodně neměli ošidit, stáhněte si náš e-book zaměřený na kuchyňské roboty Kenwood, jejich příslušenství a doplňky a načerpejte všechny informace potřebné pro správné rozhodnutí.

     Pořízení nástavce na výrobu domácích těstovin je jedním z kroků, které by měl učinit každý milovník tohoto neodolatelného pokrmu. Jakmile budete tagliolini či jiné těstoviny vyrábět a budete jimi překvapovat sami sebe či své blízké, fantazii se meze nekladou – vymýšlejte recepty, které vám samotným přijdou nejlepší. Začněte si čas v kuchyni užívat a nechte se pochválit za dobře odvedenou práci, s níž vám velmi pomůže váš robot!
comments powered by Disqus