Rady pro pořízení stolního mixéru + Recept na makové mléko

Rady pro pořízení stolního mixéru + Recept na makové mléko

Nedávno jsem procházela obdobím, kdy jsem vybírala stolní mixér. Zabralo mi to docela dost času, tak jsem si řekla, že tipy, kterými jsem se nakonec řídila, se třeba můžou hodit i vám. Několik let jsem si vystačila s kvalitním ponorným mixérem, ale na některé věci byl nakonec vcelku slabý. Tak třeba kokosové mléko jsem s ponorným mixérem neudělala a pokud bylo třeba něco rozmixovat opravdu najemno, musela jsem ještě navíc použít pasírovač. Dlouho jsem váhala, ale nakonec jsem se pustila do výběru stolního mixéru, a dnes jsem opravdu ráda, že jsem se k tomu dokopala. Kokosové mléko už asi nebudu muset kupovat v obchodě, hodí se i na jemné omáčky a spoustu dalších věcí.
Russell hobbs Desire

Když jsem se rozhodovala, jaký mixér pořídit, pustila jsem si tohle video z Černých ovcí, kde se výběru mixérů celkem podrobně věnují.

1. Pochytila jsem, že je lepší investovat do stolního mixéru se skleněnou nádobou, protože mnohem déle vydrží a je bytelnější oproti plastové levnější variantě.
2. Kromě materiálu jde samozřejmě i o objem nádoby, protože v půllitrové nádobě toho moc neumixujete. Ideál je aspoň litr, litr a půl.
3. Jako další a asi nejdůležitější atribut je příkon mixéru, protože čím výkonnější přístroj, tím lépe samozřejmě dokáže svůj obsah rozmixovat. Mezi ty nejvýkonnější patří například Vitamix, který s příkonem přes tisíc wattů dokáže rozmixovat asi všecko, na co si člověk vzpomene, od toho se ale samozřejmě odvíjí i jeho cena.
4. No a u mixéru pak taky záleží na době, po jakou může běžet, zlatou střední cestou je dvouminutový chod na plný výkon, i když lze najít i pár kousků, kde můžete mixovat i tři minuty bez přestávky.
5. V neposlední řadě je taky třeba dát na design, protože i v kuchyni by všechno mělo do sebe zapadat.

Já jsem se nakonec rozhodla pro lepší střední třídu, červený mixér značky Russel Hobbs Desire. Je to objemnější mixér se skleněnou nádobou, příkonem 750W a dvěma rychlostmi, takže na něm jde umixovat věci víc než třeba na starším mixéru, který mají naši doma. Jelikož mám už eťácký červený robot, bylo asi jasné, že budu pokračovat minimálně tón v tónu... Už jsem v něm mixovala třeba pastu z medvědího česneku, špenátovou polévku a hned několik ořechových mlék, které jdou opravdu pěkně. A je jaro, takže se chystají smoothies.

Russell hobbs Desire

Recept: Makové mléko

     Makové mléko se může zdát možná trochu kontroverzní, ale rozhodně se nemusíte bát, že po něm budete spát jako Růženka. Mák je zásaditý, takže pomáhá od překyselení organizmu a má vysoký obsah vápníku. Je to fajn varianta, pokud máte rádi chuť máku a nechcete nebo nemůžete pít klasické mléko.

Na skleničku mléka jsem potřebovala:
- velkou hrst máku (lze mletý i nemletý)
- 300ml vody
- 1 lžíci medu nebo agávového sirupu

1. Mák jsem zalila vlažnou vodou, se kterou je možné mák nechat namočit i přes noc, ale já jsem mixovala hned a i tak se povedlo.
2. Mák s vodou jsem nalila do mixéru a nechala zakrytý dvě minuty mixovat. Vzniklou směs jsem přecedila přes jemné plátno a mléko nakonec dosladila lžící medu.
3. Takto připravené mléko v lednici vydrží pár dní a je dobré jen tak, do vaření nebo třeba do kávy.

comments powered by Disqus
comments powered by Disqus