Pečeme pro celiaky: Hravě, chutně a snadno! Máme pro vás 3 lahodné recepty, které si zamilujete

Pečeme pro celiaky: Hravě, chutně a snadno! Máme pro vás 3 lahodné recepty, které si zamilujete

Nemocí zvanou celiakie trpí více než 50 tisíc Čechů. Toto číslo je ovšem jen onou pomyslnou kapkou v moři. S nesnášenlivostí lepku, která je podstatou této nemoci, se totiž potýká daleko více osob, u nichž ovšem nemoc nebyla rozpoznána a správně diagnostikována.
Hrozba jménem celiakie
     Celiakie představuje autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které bývá velmi často geneticky podmíněné. Spouštěčem nemoci je gluten neboli lepek, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených. Osoba, která celiakií trpí, je nucena k celoživotnímu dodržování bezlepkové diety patřící k těm nejpřísnějším vůbec. I přesto, že se jedná o nepříjemné a život komplikující onemocnění, při dodržování základních zásad je život celiaka prakticky totožný s životem osoby, která tímto onemocněním není postižena.

10 zajímavosti, které jste o celiakii možná nevěděli:
1. Příznaky celiakie jsou u každého člověka velmi individuální.
2. Celiakie je správně diagnostikována pouze u 10 % až 15 % z celkového počtu postižených.
3. Odhaduje se, že pouze v České republice trpí lehčí formou celiakie 85 až 90 % populace.
4. Nemocí trpí častěji ženy než muži.
5. Celiakie patří mezi nevyléčitelné nemoci, přísná bezlepková dieta ovšem její projevy minimalizuje.
6. Celiakie se může vyskytnout v jakémkoli věku.
7. Nemoc se vyskytuje v několika formách (atypická celiakie, duhringova heppetiformní dermatitida, silentní, latentní a potenciální celiakie).
8. Po nasazení bezlepkové diety dochází k obnovení poškozené sliznice tenkého střeva zhruba během 3 až 4 měsíců.
9. Bezlepková dieta je vhodná pro všechny, kteří chtějí ulehčit svému zažívání.
10. Mnoho celiaků nebere bezlepkovou dietu jako omezení, nýbrž životní styl.

Pečeme a vaříme pro celiaky
     Že pečení a bezlepková dieta nejdou dohromady? Ale jděte! Klasickou bílou mouku a suroviny obsahující gluten lze v dnešní době velmi jednoduše nahradit. Stačí se jen zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, anebo vsadit na průmyslově vyráběné bezlepkové suroviny, v nichž je lepek nahrazován jinou, pro tělo přirozenější složkou. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří pohanka, jáhly, luštěniny, zelenina a ovoce, maso, kukuřice nebo rýže. Průmyslově vyráběné potraviny bez obsahu lepku jsou potom označeny obrázkem přeškrtnutého pšeničného klasu.

Omezení i praktické vychytávky pro celiaky
     Velmi důležité je také přesné převažování jednotlivých surovin a dokonalý přehled o jejich průběžném a celkovém přijmu. Protože se v tomto případě stává nejspolehlivějším pomocníkem kuchyňská váha, při výběru přirozeně dbáme na její přesnost, ale i design, a to zejména v případě, rozhodneme-li se nechat váhu na kuchyňské lince, kde ji máme neustále po ruce. V tomto ohledu vám můžeme doporučit designovou váhu Salter 1060WHDR či velmi skladnou váhu s dotykovým ovládáním Salter 1240SSDR. Ale teď již ke slíbeným receptům! Ty, které vám dnes přinášíme, připravíte během několika mála minut v domácích pekárnách, jež se těší stále větší oblibě. Pro celiaky je doslova jako stvořená pekárna Russell Hobbs Classics se speciálním bezlepkovým programem!

Bezlepkový makovec z domácí pekárny
Bábovka v pekárniNa těsto budeme potřebovat:
- 270 g bezlepkové mouky
- 200 g práškového cukru
- 75 g rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 1 polévkovou lžíci nastrouhané citronové kúry
- ½ prášku do pečiva

Na makovou náplň budeme potřebovat:
- 100 g mletého máku
- 30 g práškového cukru
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévkovou lžíci rozpuštěného másla

Postup přípravy: Připravíme si dvě misky a jednotlivé suroviny pečlivě odvážíme. Jako profesionální pomocník nám v tomto případě poslouží váha Salter Heston Blumenthal, která dokáže odvážit suroviny s přesností na 0,1 gramu! Do pekárny nalejeme zhruba polovinu těsta a makovou náplň, kterou vidličkou jemně promícháme. Poté vlijeme zbytek těsta a necháme péct zhruba hodinu. Po zaznění zvukového signálu pekárnu neotevíráme a necháme makovec „dojít“ zhruba po dobu 10 až 15 minut.

Pudingová bábovka pečená v domácí pekárně
Budeme potřebovat:
- 200 ml oleje
- 200 ml krystalového cukru
- 4 pudingy dle chuti
- 4 vajíčka
- 1 prášek do pečiva

Postup přípravy: Do pekárny rozklepneme vajíčka, přidáme olej, cukr, prášek do pečiva a všechny pudingy. Nastavíme míchání a zhruba po 15 minutách odstavíme a vyndáme metličky. Poté zapneme program pečení (max. 55 minut). Po upečení vyjmeme misku z pekárny, a jakmile se bábovka trochu uvolní, vyklopíme ji. Zasypat ji po povrchu můžeme moučkovým cukrem.

Citrónovoskořicový koláč z domácí pekárny
Budeme potřebovat:
- 250 g bezlepkové mouky
- 175 g namočeného sušeného ovoce
- 150 g cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku citronové šťávy
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky výtažku z vanilkového lusku
- kapku brandy

Koláč

Postup přípravy: Do pekárny nasypeme nejdříve sypké ingredience, poté přidáme vše ostatní. Na pekárně Russell Hobbs Classics nastavíme program č. 4 a počkáme, než se koláč upeče. Poté vyklopíme a můžeme posypat moučkovým cukrem nebo přelít horkým lesním ovocem.

comments powered by Disqus
comments powered by Disqus