Nenechte se podzimem „vyšťavit“

Nenechte se podzimem „vyšťavit“

Je to festival šťáv, moštů, džusů a dření. Kdykoliv na ně dostanete chuť, stačí jen cvaknout vypínačem a miska čerstvého ovoce nebo zeleniny úplně změní svou podobu. I když většinou takové osvěžení hledáme v horku léta, je to právě podzim, který je králem sezóny. Možná i proto, že právě v tomto čase máme dostatek surovin. Saháme po bohaté úrodě našich zahrádek dostávají se nám stoly přebytků místních farmářů a i v prodejní síti na cenovkách je cítit, že sezóna plodů přírody je v plném proudu Pokud patříte mezi ty, co si takové dobrodružství nechtěji nechat ujít, tak se vám možná právě teď vyplatí podívat kolem sebe, abyste věděli, co vás může postihnout.
Jiná tvář ovoce a zeleniny
Pokud vám začnou v košíku nahnívat včasná jablíčka a úroda byla skutečně štědrá, víte přesně, co to znamená. Naplníte závářecí lahve kompoty, vykrmíte se pečenými jablky a ještě večer si místo chleba u knihy zahryznete jablko. S pocitem, že si s touto nadílkou poradíte ještě dřív než bude zralá tak maximálně pro slepice.

S odšťavovačem je to však jiné. I když byste možná po dlouhé vycházce snědli i pět celých jablek, pokud je přezenete přes odšťavňovač, i deset vám je najednou jaksi málo. Ta vůně ovoce a lahodná chuť cukru jsou jednoduše neodolatelné. A platí to taktéž i pro mrkev, hrozno, či slívky, pod kterými se ohýbají větve stromů.

Pokud je právě toto vaše výzva a ne falešný obraz toho, jak si s pitím cukrové vody z ovoce zlepšíte zdraví, asi byste se mali po odšťavňovači skutečně podívat. Protože tentokrát půjde skutečně o pomocníka, ze kterého budete mít užitek sezónu po sezóně bez toho, abyste komusi sedli na lep u řečí o vitamínek, enzymech a zdraví.

Odšťavovač Russell Hobbs

Svěžest se přes strojek vytratí

Není velký rozdíl v chuti pokud do odšťavňovače dáte čerstou mrkev přímo ze zahrádky nebo už trochu zvadnutou. Dokonce nepocítíte ani to, pokud do pivnice uložíte jen výstavní kusy ovoce či zeleiny a ostatí spotřebujete na šťávy. Jakoby švihnutím kouzelného proutku oddělí se šťáva do láček a dužina do sběrné nádoby, abyste si je do sytosti užili. Jinak to nedělají ani ve fabrikách.

Nečekejte však filtrovanou šťávu s jiskrou, která je čirá jako víno a průzračná jako pálenka. Má přirozený kal čerstvosti, malou pěnovou čepičku a barvu, která se z minuty na minutu jaksi vytrácí – šťáva jednoduše hnědne. I proto je najchutnější ve chvíli, kdy ji od dužiny oddělíte. Nesnese skladování bez toho, aby přešla varem či mrazem. Vzduch ji zruinuje dříve než kvasinky a bakterie.

Jiné je to s dužinou. Můžete jí při pečení koláčů nahradit třetinu mouky, uděláte z ní zahuštěné omáčky, pyré a dokonce ji můžete i zmrazit nebo zavařit. Pokud jste přesvědčeni o tom, že nejde o krmivo pro domácí zvířata, v domácnosti ji jistě zužitkujete. Zde však platí pravidlo, že nejprve musí jít všechny stopky, semínka a někdy i šlupky pryč. Jinak je už z nadrcené dužiny nikdy nevytřídíte.

Udržet rovnováhu v tempu pití šťáv a spotřebování dužiny je téměř nemožné. Przy vám každá snaha přeroste přes hlavu a dužina bude převládat.

Odšťavovač Russell Hobbs

Odstředivka je standardem domácností
Není na tom nic složitého. Malý disk s ostrými výstupky je upevněný o koš z děrovaného plechu nebo hustého pletiva. Točí se obrovskou rychlostí a přitom dělá svou práci. Hroty odírá drobné kousky ovoce a zeleniny, které  odlétají na síto, kde ze sebe pustí většinu šťávy. Z tvrdé mrkve tryskají kapičky nektaru, z chrupavých jablíček taktéž, měkčí slívky, hrozno či moučné odrůdy jablek tratí přes sítko i část dužiny. Je to jakoby je za syroval pasírovali na kolotoči. Až do chvíle, kdy je rychlost nevymrští kdesi do sběrné nádoby.

V téměř raketovém hluku se láčky plní napěněnou šťávou. Odstředivka výborně zvládá mrkev a červenou řeku, poradí si s křehkými jablky a nejsou jí cizí ani ostatní druhy ovoce. Čím měkčí jsou, tím větší kompromis vás čeká. Dužinu od šťávy účinně oddělit nelze. Možná i proto tento druh expresních odšťavovačů mívá mnohá drobná zlepšení. Právě na těch by měl spočinout váš zrak.

Philips Juicer Viva Collection HR1855 (79 €) je jako snídaňový speciál. Na jedno spuštění z něho vypumpujete tři či čtyři poháry šťávy bez toho, abyste po kuchyni nadělali nepořádek. Má sběrnou nádobu zabudovanou přímo v těle stroje a sítko, které je otočené úplně opačné než ve všech ostatních modelech. Jakoby výrobci počítali s tím, že v našich kuchyních není místo na zbytečnosti. Je to model určený vždy pro jeden odšťavovací cyklus se kterými budete přesně vědět jak svou zásobu jablek a mrkve užijete.

Odšťavovač Russell Hobbs

Jiné je to s odstředivkou Catler JE4011 (280 €). Má otočný knoflík, u kterého se na displayi objevují čísla od 1 do 5 spolu s popisy různých druhů ovoce. Když si můžete sami určit, jakou rychlostí se disk při odstřeďování otáčí, získáte moc nad tím, jak pracuje s problémovými surovinami. Sami si volíte mezi kompromisem, zda pustíte z měkkého ovoce dužinu do šťávy nebo raději oželíte část šťávy a necháte ji v dužině, aby byl nápoj čirejší. Je to řešení, které funguje. A pokud se rozhodnete vyměnit disk za druhý bez odstřeďovacího síta, odšťavovač se rázem změní na strojek, který vyrábí ovocné pyré či zeleninové pasty. To všechno s velkou sběrnou nádobou, u které absolvujete jeden cyklus za druhým.

Jiný není ani KitchenAid Artisan 5KVJ0333 (359 €), který dostal dovínku dvě rychlosti odšťavování. Ten má ale košík, na kterém si při dvou rychlostech odšťavování na prstenci disku sami nastavíte, kolik dužiny má propustit do šťávy.  Jakoby jste otvírali drobná vrátka, přes která se bude vytrácet část toho, co původně směřovalo do sběrné nádoby. Tato odstředivka je však tak houževnatá, že s ní dokážete vyrobit tolik šťáv a dužiny, abyste se mohli skutečně vrhnout na velké zavařování a další zpracování. Má indukční motor, velký nakládací otvor a vyhotovení, které jen tak snadno nerozbijete. Je to jako staré mocné mlýnky, které přežili nejednu zabíječku a dědily se z generace na generaci.

Pokud však hledáte cosi na půl cesty mezi snídaňovým odšťavovačem a mocným pracantem, možná se zastavíte u modelu Russell Hobbs Aura 20365-56 (89 €). Má dvě rychlosti chodu, velký plnící otvor, který pojme celá jablka, a sběrnou nádobu, kterou hravě vyprázdníte po každém cyklu. Je vyhotovený podle vzoru kuchyňských robotů tak, aby vás nic nepřekvapilo ani nezaskočilo. A pokud máte za sebou zkušenost, jak zacházet s platy v myčce na nádobí tak, aby predčasně nestárly, můžete téměř u každého modelu počítat s tím, že si při jeho čištění pomůžete v rámci možností myčkou na nádobí.

Lis má strategii pomalého pučení
Pokud jste v posledních letech zaregistrovali něco o lisech na ovoce, měli byste vědět, že úplně vychází ze strojku, který možná důvěrně znáte. Vypadá jako mlýnek na maso, má dlouhý, úzký nos a na konci šroub, který dokáže hrozno a rybíz přibrzdit, aby z nich závitovka přes sýtko vytlačila co najvíc šťávy.

Odšťavovač Russell Hobbs

Stejně pracuje i moderní odšťavovač, do kterého výrobci tuto technologii uložili ne vodorovně, ale svisle. U každé pomalé otáčky motoru si ukrojí nebo doslova odhryzne kus, drtí ho a stlačuje, aby ho mocně přitiskl k husté plechové mřížce. Zatímco kapičky šťávy stékají do sběrné nádoby, téměr suchá dužina padá odděleně do druhé. Všechno to probíhá v obrovském klidu, téměř flegmaticky, ale skutečně rychle. Z mrkve zůstane jen suché vlákno, zelí v něm vypustí celou svou duši a podobně je to i s listovými zeleninami. I ovoce v něm zpracujete k užitku s výjimkou sypkých odrůd jablek. Ty se nadobro změní na hustou dřeň, přesně takovou, jak ji známe ze skleniček s dětskou výživou. Šťáva z takových strojků je čirejší, téměř bez pěny a jde na ní, v porovnání s odstředivkou, skutečně vidět rozdíl.

Pokud však jde o chuť, rozdíl uvidíte spíš u surovin, které často neodšťavňujeme. Zatímco šťáva ze zelí, která prošla odstředivkou, na jazyku škrábe jako kopřiva, tak přes lis projde jen čistý mok bez vlákna. Odstředivka je favoritem všude tam, kde nejsou na první příčce hitparády právě jablka. 

Vertikální lis KitchenAid Artisan 5KVJ0111 (499 €) je těžší než byste si při pohledu na něj mysleli. Toto nesmírně pevné torso se silnou převodovkou dokáže vymačkat cokoliv. Šťávu si čepujete na odkapávací mřížce přímo do pohárku, úplně jako kdybyste se postavili před kávovar.  Pokud však dojde na velké kusy, mohli byste ho bez přestávky nechat běžet od rána do večera. Dokáže vylisovat úplně všechno bez toho, aby se unavil. A pokud jde o jeho čištění, všechno je vyladěné k jednoduchosti. Na prvním místě při jeho návrhu byla zajisté robustnost, která mu má zajistit absolutní dlouhověkost.

Podobného přístupu, ale v odlehčené podobě pro všední den se drží lis Concept LO-7046 (159 €). Pevným, stabilním tempem ubírá z plnícího otvoru kus po kusu, aby z něho vytlačil čo najvíc šťávy. I v tomto případě všechno tlačí přes síta s různými velikostmi otvorů, které si vyměníte podle toho, s jakým ovocem nebo jakou zeleninou pracujete. A pokud si hned na začátku vypěstujete návyk na čištění proudem vody ještě za běhu, budete mít umývání mnohem jednodušší. Pokud jste doposud měli doma jen starou, ne dobře zpracovanou odstředivku, tento model bude pro vás rozhodným krokem vpřed. 

Odšťavovač Russell Hobbs

Přes rutinu se musíte přenést
Pokud nemáte doma rádi žádné novoty, odšťavování potom nebude pro vás a může se stát, že odšťavovač - i když dobrý a výkonný - u vás zapadne prachem. Jak vypadá rutina odšťavování? Nejprve musíte mít vždy po ruce ovoce a zeleninu, kterou chcete naložit do stroje. Z pivnice rodinného domu to jde nejlépe, v paneláku musíte počítat s pravidelným nakupováním.

Odšťavování je téměř jako hra. Umyjete ovoce, očistíte ho, možná trochu pokrájíte a naložíte do stroje. U lisu nezašpiníte nic, u odstředivky drobnější kousky mohou létat i po kuchyni. A je úplně jedno, zda to budou angrešty, kusy mrkve nebo bobule hroznu. Naplnit však láčku čerstvým mokem zabere jen několik minut.

Potom už přichází čas na trochu povinností. Je třeba zpracovat dřeň, aby nezůstala, a i odšťavovač je třeba rozebrat, umýt a opět složit. Někteřé takové věci dělají přirozeně a s radostí. Pro jiného je to noční můra. Obzvlášť v případě, pokud vás po každém cyklu čeká téměř deset dílků, které potřebujete vyčistit a umýt. Není to jen opláchnutí pod tekoucí vodou. Vlákna ovoce jsou natlačené v sítkách, ukrývají se v zakoutích a sem-tam kdesi i šťáva zateče, kam neměla. To všechno je třeba dát do pořádku. Takže dvě minuty příprav , dvě minuty odšťavování, minuta rozkoše při pití šťávy a deset minut uklízení. Pokud máte na toto čas a chuť, jste člověk pro kterého odšťavovač vymysleli.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus