Mleté maso je nejlepší, když si ho připravíte doma. Prozradíme tipy, jak na to!

Mleté maso je nejlepší, když si ho připravíte doma. Prozradíme tipy, jak na to!

Taky si rádi pochutnáváte na karbanátcích, domácích burgerech nebo třeba boloňské omáčce? Pak jste možná nejednou řešili zcela zásadní dilema – vydat se pro mleté maso do obchodu nebo si dát tu práci a umlít ho doma? Máme pro vás několik důvodů, proč vsadit na druhou zmíněnou možnost. Třeba ve společnosti moderních mlýnků značky Zelmer.
Domácí vs. kupované
Úhledně poskládané a správným světlem nasvícené balíčky masa vypadají v super a hyper marketech zvláště lákavě. Na obalu navíc najdete celou řadu na první pohled dostačujících informací. Pokud se ale na popisky zaměříte blíže, zjistíte, že některé údaje chybí. Nikde se totiž nedočtete například to, z jak kvalitního masa je konkrétní masný výrobek připravený.

Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. Takových ale na pultech prodejců mnoho není.

Pokud výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata apod., výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem. A přesně masné polotovary jsou tím, co chladicí pulty v drtivé většině plní.

Nepřehlédněte:
Tipy na vánoční dárky: Sladká retro party, na kterou se nezapomíná
Zelmer mlynček na mäso

Namelte si maso doma nebo využijte služeb řezníka
Pokud tedy chcete mít jistotu, že mleté maso nebude obsahovat směs barviv, aromat nebo rostlinnou bílkovinu, vyplatí se uvažovat o domácím mletí, případně si maso nechat namlet u lokálního řezníka, kterému důvěřujete.

Další předností domácího mletí je i to, že doma pomleté maso si připravíte z vámi vybraného masa v libovolné kombinaci druhů a poměru. Při přípravě mletého masa tak můžete použít maso rybí, drůbeží, skopové nebo klidně vnitřnosti, pokud je máte rádi. Klasickou kombinací stále zůstává kombinace hovězího a vepřového masa a to v poměru půl na půl.

Takhle by mělo vypadat správné mleté maso
A jak by mělo správně pomleté maso vypadat? Pamatujte, že by mělo jít o homogenní směs, která má jasně růžovou až červenou barvu s bílým mramorováním od tučnější složky. Kvalitní směs nesmí obsahovat velké kusy surovin a libové a tučné složky musí být rovnoměrně rozložené.

Chystáte se na mletí doma? Pro mletí strouhanky nebo měkkých surovin si vystačíte s ručním mlýnkem. U masa se ale zpravidla bez toho elektrického nehnete (anebo se pěkně nadřete). A tady se ke slovu dostávají elektrické mlýnky značky Zelmer, které zvládnou pomlet nejrůznější druhy masa, ale také zastanou celou řadu dalších činností.

Nepřehlédněte:
Tipy na vánoční dárky: Vychutnejte si legendární americkou party v retro stylu s pomocníky Ariete Party Time
Zelmer mlynček na mäso

Co všechno Zelmer mlýnky umí?
V závislosti na konkrétním modelu zvládnou Zelmer mlýnky také strouhání nebo třeba škrábání brambor či tvrdých sýru. U některých typů lze k mlýnku připojit i kompatibilní odšťavňovač nebo lis na ovoce. Pokud si libujete v přípravě a uzení domácích klobás, určitě rádi využijete možnost připojit k mlýnku speciální plničku.

Mlýnky Zelmer jsou dodávány včetně bohatého příslušenství, které z nich dělá plnohodnotného společníka moderních domácností. Samozřejmostí je kovová komora, která se vyznačuje snadnou údržbou, stejně jako oboustranný nerezový nůž s dlouhou životností. Nechybí ani protiskluzové gumové nožičky pro maximální komfort a bezpečnost při práci.

Věřte, že burgery, čevapčiči nebo třeba plněné papriky, které připravíte z podomácku umletého a umíchaného masa už nebudete chtít vyměnit za jiné. Tak co, vyzkoušíte je?
comments powered by Disqus