Makový dort s malinovo ružovým krémem

Makový dort s malinovo ružovým krémem

Ahoj, jmenuji se Lucie Gažová a jsem majitelkou malé výrobničky Lulu´s bakery v Trnavě. Pečení a Lulu´s bakery je můj život už třetí rok a v zásobě mám kopec vynikajících receptů, které by se zasloužily, abyste je vyzkoušeli i vy a ne jen má výrobna. Právě proto jsem se s několika z mých oblíbených rozhodla podělit.
Hned na začátek jsem vám upekla a podrobně nafotila recept na úžasný makový dort, netradičně doplněný malinovo růžovým krémem. Této kombinace jsem se i já na začátku trochu bála, ale nakonec vůbec nebylo čeho. Dort zažil obrovský úspěch, je lehký, svěží a nadýchaný. Kombinace máku a malin možná není příliš častá, ale věřte mi, stojí za to ji vyzkoušet! 

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Tak pojďme na to. Začneme korpusem:
6 vajec, 100g práškového cukru, 50g krystalového cukru, 200g modrého máku, 80g pravého másla, kvalitní mlýnek na kávu/mák, kuchyňský robot nebo ruční mixér

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

POSTUP: Nejprve si semeleme mák. Ja používám mák vždy celý a melu si ho přímo doma, protože nestihne zhořknout a vím, že je vždy čerstvý. A samozřejmě voní mnohem více, než ten kupovaný a to je přeci důležité.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Když máme mák semletý najemno, rozdělíme vejce na bílky a žloutky. K bílkům přidáme krystalový cukr a kuchyňským robotem je vyšleháme do pevného sněhu. Na kvalitním kuchyňském robotu vám nebute tvorba pevného sněhu trvat déle než 4 minuty.  Já přesně takový mám :)

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Bílky s krystalovým cukrem teda v robotu vyšleháme do tuha. Jelikož tato šikovná mašinka pracuje i za vás, můžete si v mezičase ručním mixérem vyšlehat žloutky s práškovým cukrem do bílé pěny. To trvá několik minut. Potom do pěny přidáme i změklé máslo a důkladně promícháme. Pěna svůj objem téměř zdvojnásobí - tehdy je hotová. 

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Na další postup budeme potřebovat ruční metličku a trošku trpělivosti. Tato část receptu je nejdůležitější, neboť jde o delikátní práci. Do bílkového sněhu nejprve jemně krouživými pohyby zapracujeme žloutkovou pěnu. Když ye nám obě masy spojí, přidáme i 200g máku. Toto je ta kritická část. Pěna je jemná, mák hustý, musíte pracovat opravdu velmi jemně, aby všechen sníh nespadl. Tak byste místo nadýchaného těsta měli makovou placku.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Hotové těsto přelejeme do dortové formy, cca 25cm velké a pečeme ho v troubě rozehřáté na 155 stupňů přibližně 35 minut.  Zatímco se nám korpus peče, pustíme se do přípravy  malinového krému, s jemnou vůní růže.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Na krém potřebujeme: 250g mascarpone, 200g ricotty, 100g jemného tvarohu, 80g práškového cukru, 50g malín, 1 lžičku růžového extraktu, kuchyňský robot, špachtli, zdobící sáček se špičkou

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Tento jednoduchý a opravdu lahodný krém si připravíme velmi rychle. Všechny suroviny vhodíme do kuchyňského robota a ten už to udělá za nás. Ja jsem používala kuchyňský robot Aura značky Russell Hobbs, který vykonává svou práci o něco rychleji než jiné roboty, které jsem dosud měla možnost vyzkoušet. Za pár minut je připravený nadýchaný, jemně růžový krém, který vůborně doplní makový korpus. Než se nám korpus dopeče a vychladne, dáme krém do ledničky. Ricotta i tvaroh v sobě mají hodně vody, takže jim chlad prospěje.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Zdobení je moje najoblíbenější část pečení. Právě zdobením jsem asi i nejvíce známá. U každého dortu nechávám svou fantazii, ať si vyhraje. Ukáži vám, jak snadno za pár minut nazdobíte dort, který bude mít opravdový WOW efekt.  .

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Korpus rozřežeme na dvě půlky, pokud jste se rozhodli pro menší průměr dortu, můžete i na tři. Na spodní část korpusu natřeme rovnoměrnou vrstvu malinového krému. Právě teď se vám bude hodit zmiňovaná špachtle. Nevadí, pokud vám krém trčí nebo přetéká, všechno je součástí plánu.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Pokud v dortu chcete zvýraznit chuť malin, stačí jich pár poukládat na vrstvu krému. Natřenou část korpusu přiklopíme jeho vrchní polovinou a opět naneseme vrstvu krému. Zase přetíká? Nevadí! Právě část krému, která nám vytekla použijeme na boky dortu. Zatřeme ji jen tak, aby trčel korpus a byly úplně zřejmé jeho obrysy. Takový dortík se jmenuje half naked - polonahý.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Teď máme dort poskládaný a téměř hotový. Stačí jen ozdobit. Můžete zvolit jakékoliv ovoce, které máte právě doma, doplnit makem, mandlemi, listy růží. Při zdobení se meze opravdu nekladou. Já upřadnostňuji dekorace, které jsou jedlé a chutné a dortíkem už tak při konzumaci nejsou žádné starosti.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Použila jsem granátové jablko, jahody a listy růží. Moje tajemství je, že ovoce musí vždy být tón v tónu, aby spolu všechno krásně ladilo a hlavně podpořilo chuť hotového dezertu.  Když je už koláček plný barev a ovoce, využijeme zdobící sáček se špičkou, ve kterém máme zůstatek krému. Mezi ovocem uděláme jednoduché "ťupky", kterými dáme dortíku finální tečku.

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery

Tuto makovou bohyni vyzkoušejte, opravdu stojí za to, vím o čem mluvím :)

Russell Hobbs Maková torta - Lulu´s bakery
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus