Jak si připravit sladké ráno

Jak si připravit sladké ráno

Je to víkendový start, který dodá energii na poslední práce na záhrádce i vycházky do přírody. Když kuchyni provoní čerstvě uvařené kakao a aroma horkých sladkých pochoutek, zdá se, jakoby energie jiskřila z každého hltu. I v tom nejsychranějším dni, jakoby bylo energie na rozdávání.
Péct palačinky, vafle, lívance, šišky či jiné dobroty hned z rána může být mnohem větší výzvou, než by se mohlo zdát. Rána jsou krátká, času není nazbyt. S pomocníky z řad domácích spotřebičů to přeci jen jde bez námahy, a to hlavně v případě, že si těsto připravíte s předstihem - hned večer. Sbírali jsmse pro vás zkušenosti, abyste z nich mohli vybrat ty nejpraktičtější. 

Jeden postup, hodně dobrot
Obyčejně to začíná stejně. Smícháte dohromady suroviny podle rozpisu a vznikne vám těsto, které se s větší či menší ochotou leje z naběračky. Ve chvíli, kdy se dotkne horké plotny nebo formy, začne se dít cosi úžasého. V doprovodu syčení, páry a omamné sladké vůně se fádní žluté těsto začne měnit na lákavou dobrotu se zlatistou kůrkou.

Celý tento magický moment trvá jen několik minut a na jeho konci jsou dobroty, jaké v obchodě nekoupíte. Doposud nikdo nepřišel na to, jak uchovat atmosféru, která ke snídaňovému servírování přímo z horké plotny patří. Je to jako s francouzskými toasty - musí být křehké, s právě roztápějícím se posypem práškového cukru. Jinak to nebude ono. 

Bez ohledu na to, či se chystáte na palačinky, lívance nebo vafle, vaším pomocníkem číslo jedna bude elektrický šlehač nebo malý kuchyňský robot. Podle toho, či má být těsto plné drobných bublinek, nebo je každá z nich absolutním tabu. U sladkých snídaní není prostor pro experimenty. Těsto musí být vyladěné na míru, aby byl výsledek vždy úplně stejný.

Sladké ráno

Taneční parket pro palačinky

Určitě to znáte. První palačinka se přilepí, proto patří kuchaři. Druhá se už dá nazvat palačinkou, třetí je dokonalá. Neš se však dostanete na spodek mísy s těstem, bolí vás záda a máte za sebou hodinu postávání u sporáku. A pokud vám mezitím strávnící všechno z talíře rozeberou bez toho, aby rodina zasedla ke stolu, všechna radost je pryč. 

Co kdyby bylo všechno jinak? Pokud jste nikdy nezačili pečení na palačinkovači, měli byste zbystřit. Ne, nejde o další kuchyňský spotřebič na který bude ve špajzu padat prach. Je natolik praktický, že se díky němu budete na vypékání palačinek dívat úplně jinak. Hodinový výkon se změní na několikaminutovou zábavu.

Vylejete štědrou dávku těsta na horoucí plotnu, roztáhnete ho na plochu paličkou a v průběhu chvilky můžete obracet zatáhnuté těsto na druhou stranu. Nepřilnavou plotnu nemusíte potírat olejem, nic se nelepí, netrhá a i palačinky jsou mnohem větší, než jste zvyklí. Každá z nich stojí za dvě či tři obyčejné. Díky tomu mizí těsto rychlým tempem a i vaši blízcí budou se snídaní hotoví po jedné či dvou palačinkách. Právě takový je Lidl SilverCrest SCM 1500 B1 (24,99 €) s 34-centimetrovou plotnou na pečení. Rozehřátí mu trvá přesně tolik, kolik vám zabere příprava těsta.

Naším osvědčeným receptem na těsto bez bublinek je zkombinovat 300 ml mléka, 200 ml vody, 100 ml oleje, 2 vajíčka, 200 g hladkej mouky, špetku soli a čajovou lžičku cukru. Takové těsto lze uskladnit v ledničce do druhého dne, z dávky vám vyjde šest velkých palačinek, které skutečně budou stát za to.

A pokud byste stále měli pokušení spojovat palačinkovače s jarmarkovými či stánkovými crêpes tenkými jako papír, vězte, že na něm upečete i ty naše. Přesně tak, jak jsme na ně zvyklí. A pokud po takovémhle pečení zaběhnete k sousedce s novinami, už nebude už z dálky hádat, že jste stály u sporáku.  Oblečení ani vlasy nenapáchnou olejem.

Sladké ráno

Křupavá žebírka vaflí 
Jiné je to s pečením vaflí. Pokud nemáte ve svém okolí někoho, kdo by vám prozradil, jak na to, můžete experimentovat celé týdny a nedočkáte se úspěchu. Vafle musí být na povrchu křupavá, uvnitř však jemná a příjemně nadýchaná. Každý pokus, který končí připáleným povrchem a lepkavým pudingem uvnitř je odsouzený ke kritice.

I v tomto případě je na začátku těsto, které musí mít dostatek energie nejen na to, aby se naplnilo jemnými bublinkami, ale musí také zvládnout odlepit se od roštu vaflovače. Možná jste nad tím nikdy nepřemýšleli, ale pokud byste povrch vafle natáhli do roviny, byla by třikrát tak velká, než jak ji vidíte. A to už je plocha, která se formy jen tak nepustí. 

Naše těsto na dokonalé vafle se bez kuchyňského robota neobejde. Nejprve vyšleháte sníh ze dvou bílků, který si odložíte stranou. Potom metlou vyšleháte nadýchanou pěnu ze 480 ml mléka, 120 ml oleje a dvou žĺoutků. Přidáte k tomu 260 g hladké mouky, 60 g cukru, čtyři čajové lžičky prášku do pečiva a špetku soli, a mícháte dokud se to z toho v mísce robota nevymíchá vzdušný krém. A pokud ho odlehčíte odloženým sněhem, máte těsto tekuté, kterému se však z naběračky velmi nechce. Právě takové má být.

Ať je to jak chce, nejrychleji se peče v oboustraných vaflovačích, které se točí kolem své osy jako kolotoč. Takovým je například Kitchenaid Artisan 5KWB110 (350 €). Nalejete těsto na horkou plotnu, přiklopíte a otočíte na druhou stranu. Naložítte i zde a po necelých čtyřech minutách vyndáte prvních osm vaflí ven. Uděláte to tak ještě jednou a miska s těstem je prázdná. V průběhu čtvrt hodinky připravíte šestnáct vaflí, což je štědrá dávka pro čtyřčlennou domácnost.

Predností takéhoto kolotoče je, že ještě tekuté těsto obleje obě plotny tak, aby vafle vypadala k světu z obou stran. Na poprvé možná neodhadnete dávkování těsta, rychle však objevíte naběračku na odměření přesné dávky. 

Můžete se spolehnut na časovač, po prvních zkušenostech však upozorní na správné upečení už typická vůně.  Jaké jsou vafle z takového strojku? Půl minuty po tom, co je vytáhnete z plotny ven, zkřehnou a vyvalí se z nich aroma prášku do pečiva. Po krátké chvíli získají jemnost a začnou vonět jako nejjemnější lívance na světě. Už jen potřít džemem či šlehačkou pro skvělý zážítek. 

Sladké ráno

Vafle napečete i ve skromnějším počtu
Pokud se vám zdá takové vypékání jako pro armádu, určitě byste neměli přehlédnout menší vaflovače na trhu. Výrobci jim pro úspornost dali podobu sendvičovačů, které přichází v sestavě tři v jednom. Co to znamená?

Mají tři soupravy výměnných plotniček, které slouží jako gril, sendvičovač a vaflovač. Stisknete tlačitko, plotna vyskočí a dovnitř nasunete druhou. Přesně podle potřeby. S pečením vaflí takovým způsobem máme kopu zkušeností a můžeme s jistotou říci, že takový strojek obslouží u snídaně dvojici strávníků bez toho, aby se pečení zdálo příliš namáhavé. 

A pokud těsto zředíte pro kompromis mlékem, aby se dalo vylévat z flašky, každý se může obsloužit v kuchyni sám, pokud v domácnosti není zvykem zasedat ke stolu společně. Takto připravené vafle však budou trochu těžší a nemůžeme je odložit na později. Ztrácí formu a vadnou. Pokud se v elektroprodejně rozhlédnete po vaflovači Russell Hobbs Fiesta 22570-56 (49,99 €) máte jasnou představu i o těch ostatních. Jakoby je navrhly v té stejné továrně. 

Sladké ráno

Lité pečivo na tucet způsobů
Někdy se však výrobcům podaří překvapit. Nestává se často, abychom si ve svých kuchyních zakládala ke spotřebičům knihovnu. Ne však pro výborné recepty, ale pro příslušenství. Přesně takového konceptu se drží Tefal se svým strojkem Snack Collection (95,20 €), který dokáže prekvapit každého kulinářského kreatívce.

Na kuchyňské lince máte obdobu sendvičovače, v poličce leží kolekce obalů, které jsou jen o málo větší než ty z videokazet. V každém z nich je dvojice ploten na pečení a krátká kuchařka s inspiracemi. K čemu je to dobré?

S jediným pomocníkem napečete v pondělí vafle, v utorý oplatky, ve středu lívance, ve čtvrtek palačinky a v pátek šišky. Takto to pokračuje v průběhu dvanácti dní, kdy se vám konečně podaří celou tuto zásobu formiček vystřídat. Je to, jako byste vnesli v kuchyni do vaření rutinu, při které pokaždé na stůj přijde cosi jiné.

Jednou je to sladká dobrota, co dodá energii, jindy zase slané nadělení na zpestření chuti. V robotu smícháte těsto a potom už jen pečete. Je téměř neuvěřitelné, že to nikoho nenapadlo už dřív. I když je ale škála plotýnek vyladěná pro všední den, nejedná v znich má v sobě i krásu přímo sváteční. Někde jsou k vidění srdíčka, jinde zase květy. Je to cosi, co dělá radost nejen pro chuť ale i pro oko.

Ze zkušenosti můžeme řict, že nám fungovaly i mnohé domácí recepty, u kterých si každý upraví poměr surovin podle sebe. Všude tam, kde vzor nemá vysoký reliéf, to funguje bez problému. Mimochodem, už jste viděli svátečně vyzdobené bramborové placky? Asi ne.

Sladké ráno
Sladké ráno

Aby se těsto nelepilo
Bez ohledu na to, či vybalíte ze škatule palačinkovač, vaflovač, nebo jiného pomocníka na pečení litého těsta, vždy najdete všechny povrchy potažené neprilnavou vrstvou. Někde je to keramika, jinde teflon v jeho najrůznějších podobách. I když jako nové fungují výborně, při špatné údržbě mohou časem přijít o svou nelepivost.

Prvním nepřítelem je přehřátí. U pánve se to kdykoliv přepískne a ani se nenadějete a teflon začíná měknout. Tyto strojky jsou však vybavené termostatem, který od výroby přehřívání brání. je prehriatie. Veškerá vina proto padá vždy a jen na vaši hlavu. Nelepivé spreje nejsou dobrou volbou. Možná fungují na roštu grilu, možná pomohou u litinových pánví. Pokud ale jde o plotny s nepřilnavým povrchem, sprejová vrstva se po několika ohřátích změní na lepivou vrstvu gelu. Ten lze vymýt ze strukturovaného povrchu jen velmi těžce, takže to nestojí za to. 

Mnohem více se osvědčilo promazávání kokosovým olejem. Při dlouhém skladování se nekazí, nikdy nezapáchá, takže po každém pečení stačí plotnu jen setřít papírovou utěrkou ještě za horka a v případě potřeby je kokosovým olejem promazat. I když ho nazýváme olejem, přeci jen má při pokojové teplotě pevnou konzistenci jako lůj.

Velmi záleží i na nástrojích, které použijete na vyndávání dobrot z trouby. Kovovou naběračkou při rozvalování těsta škody neuděláte, vidlička by už při vyndávání mohla povrch poškodit. Nástroje z bukového dřeva jsou asi nejlepší, neuděláte chybu ani tehdy, když sáhnete po plastových.

V průběhu opakovaných použvání bude na povrchu vznikat patina. Spečený karamel a tuky vytvoří vrstvičku, která má sama o sobě nelepivé vlastnosti. Nemá proto smysl umývat ji saponátem, vždy byste při jejím budování začínali od nulyl. Nahnědlý povlak se může po dlouhodobém používání stát předností, o kterou přichází ti, co umývají plochy, které není třeba mýt.

A jak je to se skladováním? Neuděláte chybu, pokud mezi plotny při pauze v práci zavřete list pergamenového či svačinového papíru. Funguje jako odlehčující vrstva, která u keramického povlaku nic převratného nepřinese, u teflonu však může prodloužit jeho životnost.
comments powered by Disqus