Jak na domácí klobásky s Kenwood pomocníkem: recept krok po kroku

Jak na domácí klobásky s Kenwood pomocníkem: recept krok po kroku

Pohodlně se usaďte a začtěte se do následujících řádků. Představte si vůni čerstvě vyuzeného libového masíčka, jehož chuť připomíná nebeskou manu. Jakmile se první kolečko klobásky dotkne vašeho jazyka, ve vašich ústech se okamžitě rozehraje ohňostroj lahodných chutí. Libové maso v kombinaci s jemně pikantní chutí česneku a papriky vám nedovolí s degustací přestat. Kmínové aroma spolu s lehce štiplavým pepřem bude onou pomyslnou koncovkou za touto jedinečnou hostinou. Plný talíř uzeného pohoštění zmizí doslova jako mávnutím kouzelného proutku a v žaludku se vám rozlije slastný pocit, který jen tak něco nepředčí…
Dost bylo snění!
     Nyní se vraťte zpět do kruté reality a polkněte sliny, které se vám v ústech zaručeně nahromadily během čtení prvního odstavce. Nezoufejte ani rozhořčeně nezavírejte tento článek, sen o domácích klobáskách není nesplnitelný! Jejich výrobu s naším jednoduchým receptem „krok po kroku“ zvládne takřka každý bez rozdílu. Pokud máte doma nebo na chalupě udírnu a trošku volného času, vyrobte si domácí uzené klobásky, jež si zamilujete nejen vy, ale také vaše rodina a široký okruh přátel z okolí. Z vlastních zkušeností víme, že kdo jednou tyto klobásky ochutná, již nikdy v supermarketu, ba ani v řeznictví nezašilhá po jiných. Tak tedy, dost bylo snění – pusťme se do práce!

Správné a chutné maso je základ
     Základem dobrých klobás je kvalitní a čerstvé maso. Na sto kusů klobásek po 10 dkg, potřebujeme zhruba 10 kilo masa. V dobrém řeznictví vyberte libovou vepřovou plec a krkovici, vedle nešlápnete ani tehdy, sáhnete-li po hovězím předním. Pro milovníky mastnějších klobásek doporučujeme maso doplnit libovějším bůčkem - výsledek bude v tomto případě naprosto delikátní. Zakoupené maso můžete nakrájet nožem, při deseti kilech je tento postup ovšem poměrně pracný a náročný na čas. Efektivnější je tedy zvolit kvalitní mlýnek na maso Kenwood, se kterým je příprava masa k dalšímu zpracování mnohonásobně jednodušší. Jeho výkon totiž činí neuvěřitelných 2000W, oproti klasickým mechanickým mlýnkům „na ruční pohon“ jde tedy o absolutní revoluci ve světě domácích klobás! Mlýnky na maso výrobce Kenwood zpravidla disponují 3 různými kotouči pro jemné (3 mm), střední (4,5) a hrubé (8 mm) mletí masa. Zde záleží výlučně na vašich preferencích, jak velké kousky masa v klobásce „snesete“. Výběr konkrétního mlýnku tedy přizpůsobte jak své chuti, tak množství masa, jež hodláte dále zpracovávat. Pokud máte masa více, zvolte mlýnek s větším plnícím otvorem, který je v naší nabídce zastoupen produktem Kenwood AT955.

Hovadzie predne

Přidáváme další nezbytné ingredience
     Jakmile maso pomelete, vložte jej do velké plastové nebo skleněné nádoby a přisypte 20 dkg soli, 20 dkg kvalitního česneku, balíček mletého pepře, hrst rozdrceného kmínu, menší hrst celého kmínu, balíček sladké mleté papriky a trochu pálivé papriky dle chuti. Vše důkladně promíchejte a během míchání přilejte zhruba asi litr vlažné vody. Směs masa, vody a koření nechte odležet v tmavém a chladnějším místě zhruba po dobu 3 dnů. Jednotlivé chutě se vzájemně propojí a vytvoří dokonalý koncert, jenž rozehraje vaše chuťové pohárky nevídanými melodiemi.

Nepřehlédněte:
10 tipů na příslušenství pro kuchyňské roboty, které byste měli znát
Postup

Jdeme do finále
     Jakmile se maso uleží, připravte si balíček vepřových střev. Ty koupíte v každém lepší řeznictví nebo uzenářství. Střeva rozpleťte a opláchněte vodou. Roztopte udírnu alespoň na 70 stupňů a k topení použijte měkké dřevo. Nyní již následuje samotné plnění masa do střívek a ukládání. I zde vám pomůže některý z mlýnků Kenwood, které disponují také praktickými nástavci na přípravu čerstvých domácích klobás, párků a kebbe. Ty je možno k robotu připojit a značným způsobem si ulehčit práci. Začněte tím, že střívko na jeho začátku (nebo konci, chcete-li) pevně svažte provázkem a natlačte do něj maso. Jakmile se vám bude zdát klobáska dostatečně dlouhá, dalším provázkem ji zavažte a tak pokračujte až do úplné spotřeby naloženého masa. Jakmile budete mít klobásky připravené, zavěste je na tyče nebo speciální háčky a vložte do udírny. Nyní již topte výlučně dřevem švestkovým a to po dobu 6 až 8 hodin. Velký pozor si dávejte na teplotu v udírně, která by neměla překročit 100 stupňů Celsia. Máte-li možnost, zhruba ve 2/3 uzení přihoďte ke dřevu větvičku jalovce. Ta je onou pomyslnou třešničkou na dortu a tajnou radou našeho „vrchního uzenáře“ :)

Údené klobásy

Užijte si zasloužený výsledek
     Jakmile budou klobásky hotové, vyndejte je z udírny a nechte vychladnout. Konzumovat je následně můžete buďto v této podobě nebo krátce povařené ve vodě. Nyní nám již tedy nezbývá nic, než vám popřát dobrou chuť a spoustu vyuzených klobásek!
comments powered by Disqus