Jahodové cheesecake kostky

Jahodové cheesecake kostky

Tentokrát sem si pro vás připravila zajímavou variaci klasického cheesecaku. Máslové těsto sem ozvláštnila mákem, samotný cheesecake zase čerstvými jahodami z naší záhrádky. Výsledek je opravdu velmi příjemný, svěži a mák s jahodami jsou spolu jednoduše super. Ať už právě je období dozrávání jahod, nebo máte ty vaše zmražené, výsledek bude vždy fantastický. Tak pojďme na to.
Do formy s průměrem 20x25cm potřebujeme

na korpus
- 75g špaldové mouky
- 30g mletého modrého máku
- 45g másla
- 1 žloutek
- špetka soli

na cheesecake
- 250g mascarpone
- 150g smetanového sýra
- 3 lžice mouky
- 100g jahod
- 90g cukru
- 3 vejce

Přestože je cheesecake jeden z velmi jednoduchých koláčů, ja sem na jeho dokonalé receptuře pracovala opravdu dlouho. Potřebovala sem, aby byl svěží, nadýchaný, ne příliš hutný, aby se dobře krájel, konzistence nebyla příliš mazlavá. Jednoduše když jste perfekcionista, i na cheesecaku může být tak 28 kategorií chyb, které vidíte jen vy.

Jahodový cheesecake

Tato kombinace surovín a poměrů je vyvážená, otestovaná a perfektní. Třeba však dávat pozor na přesné dávky a gramáže, ničeho nemůže být jen tak “od oka”. Přesně na tyto exaktní recepty je nejlepší exaktní váha, na kterou se můžete spolehnout. Mně i tímto recepterm doprovázela váha Salter, na kterou sem si tak zvykla, že už bych neměnila. Začneme od máslového těsta. Do mísy si vhodíme všechny suroviny potřebné na těsto a ručně je vypracujeme do vláčného těsta. Hotové těsto zformujeme do jedné velké koule a necháme ho alespoň 15 minut zchladit.

Jahodový cheesecake

Potom už vychlazeným těstem vysteleme dno připravené formy, popropichujeme bohatě vidličkou a pečeme při 180 stupních 10 minut. Nebo dokud těsto nezačne vonět v celé kuchyni a jeho okraje nejsou zlatavé.

Jahodový cheesecake

Po dobu pečení korpusu si připravíme samotný cheescake. Nejprve v kuchyňském robotu vyšleháme vejce s cukrem do bílé pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem. Potom do nich přidáme mascarpone, smetanový sýr a opět přešleháme. Potom přidáme kyselou smetanu a rozmoxované jahody a nakonec i mouku. Všechno spolu v kuchyňském robotu zpracujeme a nalejeme na upečený korpus.

Jahodový cheesecake

Pečeme při teplotě 155 stupňů 35 minut. Boky cheesecaku se musí jemně nadzdvihnout, střed se stále trošku třást, ale na dotyk musí být pevný. Tehdy je cheesecake dokonalý. Po upečení ho necháme vychladnout a krájíme na stejné kostky. Já sem zvolila kostky o velikosti 5x5cm, váš rozměr je však plně ve vašich rukou. Při krájení doporučuju použít ostrý nůž, který si občas namočte v horké vodě, aby to šlo ako po másle. Hotové kostky nazdobte podle sebe a vychnutávejte! V ledničce vydrží jako nové 4 dny.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus