Elektrické grily v redakčním testu: Plusy a mínusy nejnověších modelů

Elektrické grily v redakčním testu: Plusy a mínusy nejnověších modelů

Pomohou v kuchyni, vykouzlí společenskou atmosféru za stolem. Když dojde na tepelnou úpravu čerstvých surovin, elektrické grily jsou jasnou volbou. Stačí jen otočit kolečkem termostatu a horkou plotnu máte připravenou - na lenivou nedělní snídani, ale i pro slavnostní menu rodinné oslavy.

Co byste měli VĚDĚT
1. Povrch
Teflon, ilag, keramika nebo speciální povlak? V princípu na tom vůbec nezáleží. Na rozdíl od pánvic či pekáčů mají výrobci škálu teplotního rozsahu pod dokonalou kontrolou. Vždy vybírají na nelepivou vrstvu takové materiály, které ladí s nastaveným rozsahem termostatu. Vaší úlohou je jen to, abyste si k přibalenému kuchyňskému nářadí na pomoc vždy přibrali jen takové, které zahřátý povrch nepoškrábe. 


2. Teplota
Intenzivn ohřev dokáe zachovat v surovinách šťávu, pozvolné tempo grilování dá zase každé porci jemnost. Je jen na vás, abyste zvolili taktiku grilování sladěnou se svou chutí. I když obvykle nemáte k dispozici display nebo ciferník, který by vám zobrazil aktuální teplotu na grilu, vždy se můžete orientovat alespoň podle číselných symbolů. V návodě obvykle najdete doplňkové informace o konkrétních teplotách, které jim odpovídají. 

3. Kontakt
Jedna plocha nebo dvě? V kuchyni oceníte zatvírací formát kontaktního grilu, za stolem je šikovnější velká plocha, na kterou suroviny ukladáte. Nenechte se však zmýlit vzhledem grilu v regálu v prodejně. Mnohé jsou řešené tak, abyste je mohli používat ve vícero polohách. Díky tomu dokáží nabídnout všestrannost, abyste jediným přístrojem zvládli všechny druhy grilování.

4. V rovině
Každý gril je řešený tak, aby šťáva co nejrychlejší odtékala do sběrné misky pod ním. Pokud se však rozhodnete na grilu péct vajíčka nebo lité těsto, bude vám záležet na tom, aby se udrželi na tom místě, kam jste je položili. Grily obvykle nejsou vybavené nožičkami na doladění polohy, měli byste mít však jistotu, že je dokážete podložit do roviny. Někdy nestačí, pokud je v dokonalé rovině stůl, gril má svůj vlastní sklon.

5. Páry a dým
Elektrické grilování není bez par a dýmu. Všechny šťávy a tuky okamžitě na rozpálené plotně karamelizují tak, jakoby ste je pomalu kapali na rozpálenou pánev. Proto je fajn, pokud dopředu myslíte na dobré větrání, i kdyby šlo jen o vnitřní oběh s uhlíkovým filtrem. Na terase ho nijak nevnímáte, pokud se však z procházky vrátíte do jídelny, kde se grilovaly plátky kuřecího, budete je cítit i druhý den.

6. Udržet teplé
Každý z grilů má i nízkoteplotní výkonové stupně, které oceníte u všech hotových porcí. Dokážete je po grilování udržet příjemně teplé, stejně je můžete ohřát i bez toho, abyste si zašpinili nové nádobí a kuchyňské spotřebiče. Některé z grilů si dokáží poradit i se zpracováním mražených surovin a polotovarů - rozmrazují nebo u automatických programů přepočítávají čas tak, aby vzali fázi rozmrazování do úvahy.

7. Údržba
Čištění elektrických grilů není žádná velká věda, pokud si tuto úlohu nenecháte až na samotný konec. Ve chvíli, kdy vypnete ohřev, měli byste použít papírovou utěrku na to, abyste z pečících ploten setřeli zbytky šťáv a omastku. Zůstane vám tam jen tenoučký film, který potom hravě smyjete pomocí teplé vody a saponátu. Platí to nejen u grilů s pevně osazenými plotnami, ale i tak, kde je můžete vytáhnout ven. 

Tefal gril

Kapacita

Každý kousek plochy grilu se počíta, a to doslovně. Grilovaní je hlavně o pestrosti, při níž kombinujete různé druhy surovin.

Plotna
Žebrovaná plocha s odtokovými kanálky, hladká plotna nebo oboje? Už při výběru byste měli vědět, jakým způsobem chcete gril používat.

Regulace
Jednoduchý bimetalový termostat je ve světě elektrických grilů klasikou, občas se však objeví model se senzory, který to s precizností myslí vážně.

Víko
Při grilování na terase může být důležité, zda dokážete ochránit suroviny na grilu před chladnými závany větru. Víko vám u plochého grilu rozšíří i škálu grilovacích surovin.

Údržba
Pokud je možné plotny z grilu vytáhnout, údržba je mnohem jednodušší. Hravě vymyjete tuky, které nebudou ve škárách starnout.

HLAVNÍ JE UŽÍVAT SI POHODU
Nikam nespěchat a udělat si den krásnějším. Pokud vezmete toto heslo při používání elektrických grilů za své, rychle proniknete do nového kulinářského světa. Steak místo řízku, hamburger místo fašírky, a krokety místo smažené zeleniny. To všechno dokážete v kuchyni připravit na elektrickém grilu bez toho, abyste museli stát za sporákem u pánve, ze které stříká rozpálený olej.

Podobné je to ve chvílích, kdy vaření a servírování sloučíte do jednoho kroku za prostřeným stolem. Ať už to bude na terase nebo v dobře větrané jídelně, všechno se spojí v příjemné atmosféře. Bez ohledu na to, zda každý griluje sám za sebe nebo za všechny vezmete pod patronát tepelnou úpravu připravených porcí. Bavíte se a přitom vlastně pracujete.

Marcela testuje
Je v tom kus zábavy a kulinářskeho požitkářství. I když se vzduchem nenese vůně rozpálených uhlíků,u elektrického grilu zažíváte stejně intenzivní vůne jako při tradičním grilování. Na terase, v jídelně, v kuchyni.

TESTOVANÉ MODELY

Tefal gc722d34

Vítěz testu:
Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Ohřev: 2 180 W, inteligentní automat
Grilovací plocha: 2 odnímatelné plotny, 40 × 23 cm
Povrch: neprilnavý teflon, vroubkování
PLUSY: Vložíte do grilu suroviny, zaklapnete plotny, zvolíte některý z automatických režimů a celé grilování se uskuteční bez vašeho dozoru. Automat podle tloušťky přizpůsobí čas tepelné úpravy tak, aby vás vyzval ve chvíli, kdy dosáhne některé z trojice úrovní propečení. Připravíte steaky, ryby, slaninu i drůbeží maso, bariérou nejsou ani mražené polotovary. Moudrá elektronika při kažém grilování dosáhne opakovaně stejného výsledku a nám se líbil nejen software výborně vyladěný na kuchyňské zvyky, ale i slušná kapacita, která pokryje i potřeby větší domácnosti.
Hodnocení: +++++ (pět)

Ariete 760

Ariete 760

Ohřev: 1 600 W, bimetalová regulace
Grilovací plocha: odnímatelná plotna s pokrývkou, 40 × 30 cm
Povrch: nepřilnavý, vroubkování + hladká plocha
PLUSY: Pokud hledáte šikovný gril pro společné posezení na terase, bude se vám líbit velká grilovací plocha se skleněnou pokrývkou. Naložíte na ni nejen slaninu, bůček, vajíčka, zeleninu a chléb, ale i všechny druhy masa, které si žádají delší tepelnou úpravu. Skleněný štít vytváří pod sebou klima, v němž se každá porce peče z obou stran bez toho, aby se maso vysušilo. Líbí se nám jednoduchá údržba i rovnoměrné rozložení tepla. 
MÍNUSY: Gril není možné uložit do skříňky tak, aby stál na boku. Na skladování si žádá víc místa.
Hodnocení: ++++ (čtyři)

Další recenzované modely si můžete přečíst na stránce mojdom.sk

GRILOVACÍ INSPIRACE

Čím hlouběji propašujete elektrický gril do rutinního běhu domácnosti, tím častěji si budete užívat příjemné chvíle.
1. Vajíčka, slaninka, hranolky i ohřátá fazole v rajské omáčce z konzervy. To je pohodová snídaně na každý víkendový den. 
2. Odleželé maso se zeleninou napíchnuté na krátkých špejlích upečete na každém elektrickém grilu. Čo kus, to jiná kombinace, jako byste měli horké jednohubky.
3. Omáčka v rajské a ochucené plátky masa na grilu. Přidejte k tomu jakoukoliv přílohu a máte tucty různých receptů téměř bez práce.
comments powered by Disqus