„Berber whiskey

„Berber whiskey " ELIXÍR- tradiční nápoj z Maroka

V našem třídílném seriálu s názvem "Elixíry" vám dnes představíme náš vlastní recept inspirovaný tradičním marockým nápojem, takzvanou "Berber whiskey". Tento nápoj nemá s alkoholem nic společného, ale přesto má jeho složení revitalizační a blahodárné účinky na lidský organismus. V teplém skupenství navíc pomáhá imunitnímu systému tím, že v těle zabíjí přemnožené bakterie a viry. Jak ho však připravit tak, že vás smysly přenese přímo do dalekého Maroka? Odpověď najdete v následujících řádcích.
Jak jsme si připravili vlastní "Berber whiskey"?
Když se řekne Maroko, většina z nás okamžitě zmobilizuje své čichové smysly a chuťové pohárky. Maroko je zemí pronikavých vůní a chutí. Výjimkou není ani tradiční "Berber whiskey", kterou můžeme přirovnat k našemu mátovému čaji. Jeho zvláštností je to, že i při stejné receptuře má vždy o něco jinou chuť. Maročané si dokonce potrpí i na "královské" servírování na stříbrných podnosech a na speciální nalévání nápoje z výšky.

Berber whisky

Tento nápoj nás inspiroval natolik, že jsme se rozhodli zhotovit recept na vlastní "Berber whiskey".

Potřebné ingredience:
1. Filtrovaná voda (5 hrnků)
2. Třtinový cukr (4 lžičky) nebo podle chuti
3. Čerstvá máta (dle chuti)
4. Kvalitní zelený čaj sáčkový (2 ks) nebo sypaný

Nepřehlédněte:
FlOW‘N GO: zdravá voda v štýlovom šate
1. Sladký základ
Základ naší "Berber whiskey" tvoří třtinový cukr rozpuštěný ve vroucí vodě podobně jako u Elixíru lásky. Do hrnce jsme tedy nasypali 4 lžičky třtinového cukru, který jsme zalily pěti hrníčky filtrované vody.

Vyzkoušeli jsme vodu z filtrační láhve Flow'n go, která z ní odstranila chlor a výrazně tak vylepšila její chuť. Výrobce této filtrační láhve, Laica, myslel i na zachování minerálů v přefiltrované vodě, které jsou pro naše tělo doslova nezbytné. Díky tomu si naše "Berber whiskey" zachovala všechny potřebné minerály, a uchovala si čistou přirozeně mátovou vůni bez přítomnosti chlóru.

Směs jsme míchali, dokud se postupně nezačala měnit na řídký karamel. V tomto okamžiku jsme ji odstavili ze sporáku a rozlili do připravených sklenic (přibližně ¼).

2. Tak trochu jiný mátový čaj
Ve druhém kroku jsme do hrnce nalili přefiltrovanou vodu a nechali ji svařit spolu s natrhanými lístky čerstvé máty. Pro ty více zaneprázdněné je zde i možnost uvařit klasický mátový čaj (sypaný či sáčkový) za pomoci rychlovarné konvice. Pokud se rozhodnete pro rychlejší variantu, nezapomeňte zvolit kvalitní čaj a do konvice nalít přefiltrovanou vodu. Všechny tyto faktory mají výrazný vliv na výslednou kvalitu nápoje. Čaj jsme následně přilili k sladkému základu, ozdobili lístky čerstvé máty a dochutili citronem (dle uvážení).

Nepřehlédněte:
ELIXÍR LÁSKY- magický nápoj z grepu
Berber whisky

Tento zázračný nápoj si můžete vychutnávat nejen v zimním, ale i v letním období. Volba je jen na vás.

P.S .: Nezapomeňte se o něj podělit
comments powered by Disqus