Arašídové brownies se slanou karamelovou omáčkou

Arašídové brownies se slanou karamelovou omáčkou

Na dnešek jsem si pro vás připravila recept na dokonalou, sladkou a absolutně kalorickou bombu! Ale vždyť jednou za čas se může, no ne? Arašídové brownies jsou vynikajícím podzimním vylepšením mých klasických brownies. Přidáním řádné porce opražených arašídů a domácí slané karamelové omáčky však dostávají úplně jiný rozměr.
Potřebujeme na brownies:
350g kvalitní hořké čokolády (alespoň 60%)
200g másla
180g cukru
4 vejce
3 žĺoutky
2 lžice kakaa
2 lžice hladké mouky
špetku soli
150g arašidů

Příprava receptu je velmi jednoduchá a časově nenáročná. Ze všeho nejdříve si dáme do kuchyňského robota, např. ja som použila Russell Hobbs Aura, vyšlehat vejce, žĺoutky a cukr.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Zatímco nám tato šikovná mašinka sama pracuje, můžeme se věnovat ďalším důežitým krokům v přípravě našeho receptu. Čokoládu si nasekáme na rovnoměrné kousky a rozpustíme ji ve vodní koupeli, spolu s máslem.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Je důležité čokoládu topit ve vodním koupeli  a ne na přímém ohni, protože by se nám mohla velmi snadno připálit a to by přeci byla velká škoda. 

Mixér šlehá, čokoláda se nám topí a my si můžeme přpravit arašídy. Ty můžete do brownies použít i celé, já si je však vždy radši nasekám ve food procesoru, aby si návštěva náhodou nevylomila zub. Rozsekané arašídy hodíme na suchou pánev a pár minut je pražíme, krásně se z nich uvolní vůně a i chuť je hned o něco lepší a výraznější.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Když se nám čokoláda roztopila a spojila s máslem do jednolité hmoty, můžeme ji odložit z vodní koupele a nechat ji trošku vychladnout.

Mezitím se nám už i vejce určitě vyšlehala do bílé lesklé pěny.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Čokoládu s máslem pomalu přiléváme po stěně mixéru do vaječné hmoty a zašleháváme. Slova "pomalu" a "po stějně" jsou v tomto procesu velmi důležitá, protože chceme, aby brownies měl objem a byl krásně nadýchaný. Pokud bychom čokoládu vylili do vajec přímo a nepracovali jemně, celá práce s jejich šleháním by byla zbytečná a brownies by bylo nízké a husté.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Mixér necháme jemně zapracovávat čokoládu do vaječné hmoty a mezitím do směsi přidáme 2 přesyté lžíce kakaa, stejně tak i hladké mouky. Nakonec přisypeme čerstvě dopražené arašídy a máme hotovo. 

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Hotovou směs nalejeme do dortové formy, já používám na brownies 25cm a dáme péct do trouby vyhřáté na 155 stupňů přibližně na 25-30 minut. Brownies je hotové, když jsou boky už jemně křupavé, ale střed se nám stále jemně třese a lepí se nám na prst. Přesně tehdy je jeho konzistence ideální, můžeme ho vytáhnout a nechat vychladnout.

Na karamelovou omáčku potřebujeme:
80g krupicového cukru
30g másla
50ml smetany na šlehání
dvě špetky soli
100g arašidů

Do hrnce vysypeme cukr a přidáme k němu máslo a sůl.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Všechno spolu necháme zkaramelizovat do voňavého hnědého karamelu, když je hotový přidáme do něj smetanu na šlehání. Tady dávejte pozor, smrtana prská a karamel je horký, tak aby nedošlo ke zranění. Smetanu zapracujeme do karamelu a když se vše spolu spojí do tekuté omáčky, máme hotovo a můžeme ji odstavit ze sporáku.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

S arašídy proces pražení zopakujeme, jako když jsme si je dávali do koláčku. 

Brownies oblejeme karamelovou omáčkou, v klidu je nechte stékat po bocích, tomuto koláčku střapatý efekt velmi svědčí. Nakonec posypeme zlatými arašídy a podáváme.

Arašídové Brownies Russell Hobbs

Brownies je vynikající servírovat ještě teplé, nebo si je v klidu odložte do ledničky, jako nové vám vydrží i 4 dny.

Arašídové Brownies Russell Hobbs
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus