3 báječné recepty s váhou Blumenthal

3 báječné recepty s váhou Blumenthal

Kdo jednou v kuchyni vyzkouší kuchyňskou váhu Salter Heston Blumentahl, jinou už chtít nebude a všechny ostatní váhy se okamžitě stanou jen slabými náhražkami. Pokud již patříte k těm šťastným, kteří doma váhu mají, vyzkoušejte naše tipy na několik pochoutek, při jejichž přípravě oceníte všechny přednosti tohoto přístroje.
Proč Salter Heston Blumenthal?
     Protože tato váha je dokonalá. Už na první pohled každého musí zaujmout 2 vážící plochy – jedna do 200 g a druhá až do 10 kg! Zatímco na té první zvážíte jakoukoli látku na 0,1 g přesně, na druhé platformě můžete vážit i… Cokoli do 10 kg, co vás napadne! Vysoce kvalitní nerez, která se jednoduše udržuje, zase potěší všechny, kteří po tvoření v kuchyni neradi zdlouhavě myjí kuchyňské potřeby a uklízejí. A ačkoli jde o mnoha způsoby využitelnou věc, moc místa vám v domácnosti nezabere – s rozměry 26 x 17,5 x 2,5 cm může dělat radost v každé kuchyni. Více o samotné váze a o množství jejích předností se můžete dočíst zde.

3 recepty, které vás budou s váhou Blumenthal bavit
     Jak jsme slíbili, tak i konáme. Přinášíme vám 3 skvělé tipy na luxusní pochoutky, jejichž příprava bude s váhou Blumenthal naprosto jednoduchá a výsledek ohromí každého, kdo ochutná.

Hovězí tagliata, kterou budete milovat
Hovězí tagliata     Na talíři naservírovaný, na proužky nakrájený steak s lístky rokety a hoblinkami parmezánu. Naprosto jednoduchá příprava, jejíž výsledek je vskutku ohromující.

Ingredience: olivový olej, 2 steaky svíčkové o váze 400-500 g, pepř a sůl, 3 stroužky česneku, rozmarýn, citrónová kůra, šťáva z jednoho citrónu, 60 g lístků rokety, 40 g hoblinek parmezánu, mořská sůl

Postup:
- Dříve než začnete pracovat s masem, nechte ho, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.
- Rozpalte pánvičku. Kouzlo celého receptu spočívá v tom, že jakmile začnete péct, pánvička musí být naprosto rozpálená.
- Každých 30 vteřin, které vám odpočítají stopky na váze Blumenthal, steak obracejte.
- Potom na pánev vlijte olivový olej a nechte ho rozpálit.
- Steak osolte a na pánev ho na 30 sekund položte, otočte ho a opět nechte 30 sekund na pánvi. Opakujte, dokud steak nedosáhne požadované teploty.
- Vyjměte steaky a na pánev s olejem dejte připravený česnek a rozmarýn, přidejte trochu citrónové kůry. Smícháním vznikne dresink.
- Po 5 minutách přidejte citrónovou šťávu.
- Steaky nakrájejte na proužky a položte na talíř. Dochuťte ho solí a pepřem.
- Smíchejte roketu s dresinkem a poklaďte na maso.
- Posypte pokrm hoblinkami parmezánu a posypte krystalky mořské soli. Můžete servírovat.

Citrónový dort, na který jen tak nezapomenete
Citronovy dort     Že citrónový dort nepatří mezi vaše oblíbené dezerty? Vyzkoušejte tento recept a situace se jistě brzy změní!

Ingredience:
Korpus – moučkový cukr, 3 velké žloutky, 300 g mouky, 150 g neslaného másla, ½ čajové lžičky soli, semínka z ½ vanilkového lusku, kůra z ½ citrónu
Náplň – 9 velkých vajec, 1 žloutek, citrónová šťáva z 5 citrónů a kůra, 300 g šlehačky, 390 g cukru (krystal)
Na konec – 80 g nerafinovaného cukru krystal a créme fraiche

Postup:
- Nejprve smíchejte moučkový cukr se žloutky. Poté rozmixujte v jiné nádobě mouku, máslo a sůl, přidejte citrónovou kůru a semínka vanilky a mixujte, dokud nevznikne směs.
- Těsto zpracujte do plochého obdélníku, zabalte do fólie a nechte 1 hodinu v lednici.
- Po hodině těsto vyndejte, vyválejte na tloušťku 3 mm mezi 2 mastnotu nepropouštějícími papíry a uložte na 30 minut do mrazáku.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Z těsta vytvořte 20 cm dlouhé pásky, propíchejte je vidličkou a vraťte na 10 minut do mrazáku.
- Zabalte pásky znovu do papíru a těsto nechte péct 30 minut.
- Po 30 minutách vyjměte papír a těsto nechte v troubě ještě 10 minut.
- Poté těsto vyndejte a nechte vychladnout. Nechte troubu dospět ke 120°C a těsto do ní vraťte, aby se opět rozehřálo.
- V míse smíchejte žloutky a vejce a přidejte zbývající ingredience na náplň. Vzniklou směs rozehřejte na vodě na 62°C, potom se zbavte bublinek, které na směsi vznikly.
- Hotovou náplň poklaďte na těsto a pečte 25 minut, nebo dokud dort nedosáhne teploty 70°C. Potom nechte vychladnout.
- Před servírováním posypte hotový dort trochou cukru a přidejte créme fraiche.

Zdravější varianta chipsů, která všem zachutná
Chipsy     Jakmile se na náš trh dostaly chipsy, mnoho z nás na nich začalo ujíždět a nedokáže se jich vzdát. Už jste si ale zkoušeli upéct svoje vlastní? Při výrobě můžete kontrolovat všechny přísady a tak nejlépe víte, co jíte!

Ingredience: 1 kg brambor, máslo nebo olej

Postup:
- Brambory nakrájejte na chipsy (cca. 2 x 2 x 6 cm).
- Chipsy omyjte a dejte na 20-30 minut vařit.
- Poté je nechte uschnout a na hodinu vložte do mrazáku.
- Na pánvi rozehřejte olej na 130°C a osmahněte chipsy tak, aby se na nich vytvořila křupavá krusta.
- Po 5 minutách položte chipsy na pečící papír a nechte oschnout.
- Opět hodinu mrazte v mrazáku.
- Znovu rozehřejte olej, tentokrát na 180°C, a chipsy znovu osmahněte. Hotové posypte solí.

     U všech receptů, na které si troufnete, vám práci usnadní váha Blumenthal, která měří na 0,1 g přesně. Potom už záleží jen na vašich chutích, na fantazii a šikovnosti. Vyzkoušejte pro začátek tyto 3 recepty a zjistěte sami, že příprava lahodných pokrmů může být i zábavná!
comments powered by Disqus