Ristretto: limitovaná lahůdka pro kávové labužníky

Ristretto: limitovaná lahůdka pro kávové labužníky

Káva je životabudič, který k našemu životu bezpochyby patří. Existuje jí ale mnoho druhů, dokonce rozlišujeme způsoby přípravy. V tomto článku si řekneme něco o Ristrettu. Mnoho Středoevropanů nemá nejmenší tušení, co se pod tímto pojmem v nápojových lístcích ukrývá. A to je škoda, kterou bychom měli napravit.
Co je Ristretto
     Ristretto je chuťově nejvýraznější espresso nápoj. Neznamená to však, že by obsahoval nejvíce kofeinu – přímá úměra, že čím výraznější je chuť nápoje, tím vyšší obsah kofeinu má, je zcela mylná. Naopak – obsah kofeinu je u Ristretta velmi nízký.

     Pojem ristretto pochází z italštiny, případně ho můžeme odvodit z anglického restricted jako omezený, limitovaný, malý. Pokud si objednáte Ristretto, nedostanete více nápoje než 20 ml.

     Setkat se můžeme s typickými chutěmi Ristretta, k nimž patří chutě hořkosladké, oříškové, čokoládové, výjimkou nejsou ani květinové a ovocné tóny. A protože jde o Ristretto, chutě jsou opravdu koncentrované. Nejkoncentrovanější. A ať už zakusíme jakoukoli chuť, vždy je velmi lahodná.

Nepřehlédněte:
Mléčné kávové speciály: latte, macchiato a latte macchiato
Ristretto, Ebenica

     Italové říkají, že Ristretto je Espresso pro pokročilé milovníky kávy, kteří umí ocenit esenci kávy, jež zanechává silnou a dlouho doznívající chuť. Ristretto má hustou a strukturovanou cremu. Samotná káva je celkově velmi intenzivní. Dá se říci, že jde o koncentrované, lahodné, krémové oleje, které při extrakci z kávovaru vznikají. Ristretto je jako horká láva, která začíná pomalu vytékat prasklinou sopky. O božské chuti Ristretta může přesvědčit fakt, že ho s oblibou pije samotný papež.

Antoine de Saint-Exupery kdysi vyřkl, že „dokonalost není stav, kdy už není co přidat, ale stav, kdy není co odebrat“. Měl by ochutnat Ristretto…

Ristretto, Ebenica

Jak se Ristretto připravuje
     Základním principem při přípravě Ristretta je vyjít ze stejného množství čerstvě pomleté kávy jako při přípravě Espressa, tedy zpravidla ze 7-8 g, množství ale může být i větší. Na toto množství však na rozdíl od Espressa použijeme méně vody – maximálně zmíněných 20 ml. Při přípravě nápoje se pracuje s jemnější mletou kávou a extrakce trvá asi 25 sekund, případně pokud nemáme možnost vybrat si jemnost mletí kávy, pracujeme s hrubším zrnem, ale zkracuje se doba extrakce, a to na 18 sekund. Voda na Ristretto pochopitelně nesmí být vařicí. Ideální je teplota v rozmezí 88-92°C.

Tip: Pokud si chcete vynikající Ristretto připravit doma, vyzkoušejte kávu Ebenica Intensivo, kterou hodnotitelé doporučují na přípravu short-shots – krátkých intenzivních káv.

Nepřehlédněte:
Alternativní přípravy kávy, které možná ani neznáte
Ristretto, Ebenica

Jak si Ristretto vychutnávají labužníci
     Milovníci Ristretta si nenechají své potěšení naservírovat v ničem jiném než v malých šálcích na Espresso, které mívají objem 50-70 ml. Pro lepší představu – 50 ml je půl decilitru. Ristretto přitom sahá ideálně do třetiny takového šálku. Mnozí nadšenci do Ristretta si nápoj vychutnají na jeden doušek – a to, že si kávu tak kávu vychutnají, dají při tomto doušku náležitě najevo. Samotnému vypití Ristretta ale předchází konzumace několika doušků vody pro zneutralizování chutí v ústech.

     Na Ristretto je třeba být připraven. Ten, kdo miluje jemné a sladké kávové nápoje, jeho luxusní chuť neocení. Fajnšmekři naopak vědí, že pokud je něco dokonalé, je to Ristretto.
comments powered by Disqus