Mléčné kávové speciály: latte, macchiato a latte macchiato

Mléčné kávové speciály: latte, macchiato a latte macchiato

Tyto tři pojmy, a zároveň také názvy lahodných kávových specialit, jsou dnes velmi často skloňovány. Jejich interpretace ovšem pokulhává. Všichni tak nějak tuší, že se jedná o mléčné variace kávy, stejně tak si asi většina lidí vybaví vícebarevný nápoj. Ovšem ať za to může cokoliv, stále se vyskytují zákazníci a někdy i neznalá obsluha, která si tyto pojmy jaksi nedá dohromady. Pojďte společně s námi odhalit rozdíly jednotlivých speciálů a navnadit se na tu správnou kávovou vlnu!
Jedno espresso „makjáto“, prosím
     Italské slovo macchiato, s výslovností uvedenou v nadpise, v překladu znamená „tečkovaný“. Aby se vám tedy název kávy lépe pamatoval a s výsledným produktem se ve vaší mysli jednoduše ztotožnil, představte si, že má tečkovanou či pokapanou pěnu. Tím se nám výběr zúžil jen na dvě kávy. Tou první je malé a roztomilé espresso macchiato, jehož můžeme charakterizovat jako standardní espresso s mléčnou pěnou. Podle tradičního způsobu přípravy z Itálie se do šálku s espressem lžičkou vkládá našlehaná pěna z plnotučného mléka pro tu nejlahodnější a nejvyváženější chuť. Pěny není tolik, aby šálek naplnila. Jedná se víceméně o množství převažující klasický objem cremy. Moderní způsob přípravy espressa macchiato využívá tzv. mikropěnu, což je hustší a sladší pěna.

Espresso Macchiato

Další tečkovaný příbuzný
     Druhým „tečkovaným“ nápojem je v našem přehledu kávových specialit tříbarevné café latté macchiato. To představuje velký, alespoň 3 dl nápoj, podávaný v průhledné sklenici. Už jen na pohled se jedná o luxusní kávovou delikatesu, která je hodná dlouhého vychutnávání v okruhu nejbližších přátel či rodiny. Latté macchiato se připravuje zahřátím a následným vyšleháním mléka, které se na chvilku odstaví, aby se vytvořila jasná hranice mezi ním a samotnou pěnou. Teprve pak se do něj opatrně přileje kvalitní espresso (doporučit můžeme v této souvislosti například kávu Ebenica Intensivo s intenzivními čokoládovo-ořechovými tóny), jenž se ustálí mezi pěnou a mlékem, a tvoří tak onu příznačnou a mnohými milovníky kávy opěvovanou trikoloru.

Cafe Latte Macchiato

Latté bez macchiata?
     Zbývá nám poslední nápoj a tím je kafé (caffé, espresso) latté. V našich končinách se vám faux pax nestane, ale objednáte-li si v Itálii „uno laté“, bude to úplně stejné, jako byste v Anglii chtěli „one milk“. Latté totiž v překladu označuje právě mléko. Proto nezapomínejme zdůrazňovat i ono magické slůvko „caffé“. Caffé latté lze úplně jednoduše charakterizovat jako espresso s teplým mlékem. Má většinou 2-3 deci a nemá ani moc pěny ani onu příznačnou trikoloru. Postup přípravy je opačný než u kávy latté macchiato. Mléko se totiž přidává do šálku s espressem až na závěr.  Často se do děj cremou z espressa ještě kreslí latté art obrazce. O toto nadpozemsky krásné umění vás v žádném případě neošidíme. Ba právě naopak! Věnovat se mu bude jeden z našich budoucích článků.

Cafe Latte

Důvěrné splynutí mléka a kávy
     Ať už za to může kontrast barev nebo chutí, které se navzájem skvěle doplňují, jsou mléko a káva bezpochyby nejoblíbenější kombinací nápojů. Dokonce tak oblíbenou, že na nich stojí byznys celé nadnárodní korporace Starbucks. Ti skvěle vystihli poptávku západní společnosti po dvou věcech - kávě a velkých drincích. V podstatě prodávají více mléka než kávy, plus mnoho dalších příchutí a zpestření. To, že jejich menu nepatří mezi nejlevnější netřeba podotýkat, otázkou ale je, zda by lidé byli ochotni platit tak vysoké ceny za obyčejná espressa a zda je mléko opravdu tak moc drahé. Nicméně v pohodlí domova si můžete mléčné variace kávy připravit také a to o poznání levněji. Chcete-li dosáhnout opravdu vynikajících výsledků, porozhlédněte se po kávové směsi přímo určené pro mléčné drinky. Ze zkušeností mnoha kaváren i fajnšmekrů je vyzdvihována Ebenica Piano a Signatura Alpha, kávy slovenské domácí značky, která si na maximální kvalitě zakládá a svou nabídku neustále přizpůsobuje poptávce svých zákazníků – vyznavačů kvalitní kávy.
comments powered by Disqus
comments powered by Disqus