Džezva – příprava kávy na arabský způsob

Džezva – příprava kávy na arabský způsob

Slyšeli jste někdy o džezvě? Tušíte, co to je? Z titulku už asi začínáte dedukovat, že to má něco společného s kávou, ale o co vlastně jde? Vsadíme se, že džezvu znáte, možná jí jen tak neříkáte. Známá je i pod názvy cezve, briki nebo ibrik. A spíše než ke svému původnímu účelu ji lidé dnes používají k výzdobě bytů.
Co je džezva?
     Džezva je tradiční, obvykle z kovu vyrobená nádobka sloužící k přípravě arabské nebo turecké kávy. Nejčastěji bývá džezva měděná a uvnitř pocínovaná, směrem nahoru se zužuje, samotné hrdlo je však rozšířené a jeho součástí je hubička, jíž se káva snadno nalévá. Samotná nádobka by při přípravě kávy pálila do rukou, proto k ní bývá připevněna rukojeť. Tvar džezvy není náhodný – umožňuje velmi rychle dosáhnout varu vody.

     V přeneseném smyslu označuje výraz džezva kromě nádobky i přípravu kávy v této nádobce uskutečňovanou.

Jak připravit kávu na arabský způsob
     Přípravou kávy v džezvě dosáhneme vytvoření docela jiného nápoje, než jaký vzniká při tlakové či zalévané extrakci. Nádobku naplníme ze dvou třetin vodou a přisypeme do ní cukr. Potom vsypeme i jemně namletou kávu (musí být opravdu jemná, asi jako pudr, na mlýncích se stupnicí mletí je třeba zvolit ten nejjemnější stupeň) a postavíme nádobku na oheň. Na povrchu se během zahřívání začne vytvářet krusta, krátce nato začne káva bublat – v tu chvíli ji odstavíme z ohně. Káva nesmí v žádném případě projít varem. Podávejte ji do malých šálků a dbejte na to, aby se do nich nedostala jemná sedlina – ta by měla zůstat v rozšiřující se části nádobky. Celá příprava kávy v džezvě trvá asi 15 minut. Během nich si můžete z plných plic vychutnávat typickou silnou vůni kávy se sladkým nádechem cukru.

Džezva, Ebenica


Co ještě potřebujete? Oheň a mlýnek
     Zní to možná banálně, ale je tomu tak. Vařit totiž kávu v džezvě na indukčním vařiči je vskutku barbarství nejtěžšího kalibru. Milovníci kávy tuto zapeklitou otázku obvykle řeší, pokud nemají doma plynový sporák, malým kempingovým vařičem. Samozřejmě vám nesmí chybět mlýnek, v němž si kávu před každým vařením namelete na velmi drobný prášek. A džezva? Pokud si ji nepřivezete z dovolené, dá se poměrně snadno sehnat moderní smaltovaná, a to i u nás v srdci Evropy.

Není arabská káva jako arabská káva
     Opravdu si chcete připravit arabskou kávu? Počítejte s tím, že budete pít něco naprosto odlišného od toho, co vám jako arabskou kávu naservírují v kavárně, kde jde ve většině případů o kávu zalévanou. Nedá se předpokládat, že by v uspěchaných podnicích místo rychlého přelití kávy trpělivě připravovali 15 minut nápoj v džezvě.

Džezva, Ebenica

     Právě v samozvané arabské kávě, kterou vám přelijí vodou v kavárně, neucítíte specifickou chuť povařeného cukru. Vždy také záleží na odrůdě kávy, která je při přípravě přítomna.

     Naopak například v hotelech v arabských zemích se můžete s pravou džezvou setkat. Technika zde tak pokročila, že její příprava je podobně zautomatizovaná jako příprava Espressa. Do vody v nádobce se nasype káva a cukr a nádobka se potom vloží do malého kávovaru, který vodu ohřeje na požadovanou teplotu.

     V arabských zemích se nejčastěji k přípravě džezvy používá Robusta, za mnohem lepší volbu ale považujeme kávu Signatura Alpha Classica, kterou tvoří z 80 % Arabica a z 20 % Robusta. Ideální je pořídit si zrnkovou kávu a tu bezprostředně před přípravou nápoje umlít na jemný prášek.

Džezva, Ebenica

     Dostali jste jako suvenýr ze vzdálených krajů džezvu? Nenechte ji ležet ladem na poličce a připravte si v ní kávu, na jejíž chuť nikdy nezapomenete. Speciální nádobku si můžete koupit i v kamenném obchodě či e-shopu. Z vaření a popíjení kávy se může stát nádherný rituál. Proč ho nezažít na vlastní kůži?
comments powered by Disqus